Ενέργεια

Politico: Τα ελληνοτουρκικά θάβουν τις προσδοκίες των Ευρωπαίων για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Politico: Τα ελληνοτουρκικά θάβουν τις προσδοκίες των Ευρωπαίων για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Οι ανισορροπίες στις σχέσεις των δύο χωρών δημιουργούν γενικότερο πρόβλημα
Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, υπάρχει ένας αναξιοποίητος πόρος, λέει το Politico: Τα νερά της Κύπρου…
Ωστόσο, η χρονίζουσα κακή σχέση μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, που έχει τις ρίζες της στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, εμποδίζει τις προσπάθειες εξερεύνησης και εξόρυξης φυσικού αερίου το οποίο βρίσκεται κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στα κέρδη από τον πλούτο του νησιού, διασφαλίζοντας οφέλη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Επίσης, θέλει το φυσικό αέριο το οποίο θα έχει ως πηγή την περιοχή να διέρχεται από την επικράτειά της καθ' οδόν προς την Ευρώπη.

Στους αντίποδες, η Αθήνα υποστηρίζει σχέδια για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
Συν τοις άλλοις, υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά την αποστολή αποθεμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.
Αρχικά υπήρχε η ελπίδα ότι, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα υπήρχε η ανάγκη για ενότητα και οι χώρες θα παραμέριζαν τις όποιες διαφορές τους, ώστε να σταματήσει να γεμίζει με χρήματα το ενεργειακό πορτοφόλι του Vladimir Putin.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.bankingnews.gr/amyna-diplomatia/articles/627984/politico-ta-ellinotourkika-thavoun-tis-prosdokies-ton-evropaion-gia-apeksartisi-apo-to-rosiko-fysiko-aerio

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης