Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Άνοδος 16% στις τιμές στην Ευρώπη - Η Ρωσία μειώνει τη ροή του Nord Stream

Φυσικό αέριο: Άνοδος 16% στις τιμές στην Ευρώπη - Η  Ρωσία μειώνει τη ροή του Nord Stream

Η καθυστέρηση στις επισκευές εξοπλισμού και τα τεχνικά ζητήματα εμποδίζουν την εταιρεία να αποστέλλει περισσότερο φυσικό αέριο λέει η Gazprom

 

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα περιορίσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία κατά 40% σε σύγκριση με τις προγραμματισμένες ροές λόγω καθυστέρησης στις επισκευές εξοπλισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξηθούν κατά 16%.

Σύμφωνα με το Oilprice, η Gazprom ανέφερε σήμερα στο κανάλι της Telegram ότι η Siemens καθυστέρησε την επιστροφή των μονάδων συμπιεστών αερίου από την επισκευή και τεχνικά προβλήματα την εμπόδισαν να στείλει τις προγραμματισμένες ποσότητες φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη σύνδεση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μόνο τρεις μονάδες συμπιεστών μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αερίου προς τα δυτικά από τον σταθμό συμπίεσης Portovaya στη Βαλτική Θάλασσα, υποστηρίζει η Gazprom.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στον Nord Stream μπορούν επί του παρόντος να παρέχονται σε ποσότητα έως και 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, σε σύγκριση με τον προγραμματισμένο όγκο 167 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου.

Διψήφια άνοδος

Η χαμηλότερη προσφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε διψήφια αύξηση την Τρίτη, με την τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, την τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπη, να αυξάνεται κατά 16% και τις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται κατά 11% γύρω στο μεσημέρι στην Ευρώπη.

Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Ιούλιο βρίσκεται στα 96,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας άνοδο 16,1%.
Το συμβόλαιο του Αυγούστου είναι στα 98,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με άνοδο 15,7%.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη -χωρίς να υπολογίζονται οι χώρες που έχουν ήδη αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο- έχουν ήδη μειωθεί αφού η Ουκρανία σταμάτησε τον περασμένο μήνα τις ροές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη στο σημείο Sokhranivka λόγω «παρέμβασης των δυνάμεων κατοχής στις τεχνικές διαδικασίες». Το Sokhranivka είναι ένα από τα δύο σημεία διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, και έτσι η παροχή διακόπηκε για το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία προς την Ευρώπη.

Ξεχωριστά, ο Nord Stream, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία, αναμένεται να υποβληθεί σε προγραμματισμένη τακτική συντήρηση για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο, και δεν θα υπάρχουν ροές προς τη Γερμανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου Bundesnetzagentur, Klaus Mueller.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης