Η Γερμανία να απαιτήσει από τις πολιτείες να διαθέσουν γη για αιολικά πάρκα

Η Γερμανία να απαιτήσει από τις πολιτείες να διαθέσουν γη για αιολικά πάρκα

 Η νομοθεσία στοχεύει το 2% της γης στη Γερμανία να διατεθεί για αιολικά πάρκα έως το 2032, από 0,8% τώρα, με ενδιάμεσο στόχο το 1,4% το 2026

 

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη σχέδια να απαιτήσει από τα 16 κράτη της να διαθέσουν μια ελάχιστη έκταση γης σε χερσαία αιολικά πάρκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού στοχεύουν να εισαγάγουν το σχέδιο νόμου στην Κάτω Βουλή της Bundestag πριν από το τέλος του μήνα και να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2023, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Η νομοθεσία στοχεύει το 2% της γης στη Γερμανία να διατεθεί για αιολικά πάρκα έως το 2032, από 0,8% τώρα, με ενδιάμεσο στόχο το 1,4% το 2026.

Η Γερμανία στοχεύει να εξασφαλίσει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, με στόχο να αυξήσει τη χωρητικότητα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στα 115 γιγαβάτ - που ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα 38 πυρηνικών σταθμών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε την πίεση στο Βερολίνο να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή του και να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας του προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Αναστολή κανόνων

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη, η κυβέρνηση μπορεί να αναστείλει τους κανόνες για το πόσο μακριά από κατοικημένες περιοχές πρέπει να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα - κάτι που στην πράξη έχει συχνά επιβραδύνει την επέκταση της αιολικής ενέργειας - εάν τα κράτη δεν επιτύχουν τους στόχους τους εντός ορισμένων προθεσμιών.

Ταυτόχρονα, η νομοθεσία προβλέπει χαλάρωση των κανόνων προστασίας της άγριας ζωής για να ανοίξει περισσότερη γη για πιθανή κατασκευή αιολικών πάρκων.

Μια ομάδα βιομηχανικών ενώσεων εκτιμά ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για το προσχέδιο για να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες έγκρισης δεν θα καθυστερούν άσκοπα από τις συζητήσεις για την προστασία των ειδών πτηνών, εάν η νομοθεσία δεν είναι αρκετά σαφής.

Η περιβαλλονιτκή ομάδα NABU, εν τω μεταξύ, χαιρέτισε ότι τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατασκευαστούν πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές για να αποτραπούν από το να εισβάλλουν όλο και περισσότερο στα καταφύγια της φύσης.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης