Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ποιές ευρωπαϊκές εταιρίες περικόπτονται οι ροές αερίου - Gazprom: Έτοιμος ο Nord Stream 2 αν θέλετε

Σε ποιές ευρωπαϊκές εταιρίες περικόπτονται οι ροές αερίου - Gazprom: Έτοιμος ο Nord Stream 2 αν θέλετε

Ποιά είναι τα επίπεδα αποθήκευσης, μάχη για την επίτευξη των στόχων

Σχετικά Άρθρα
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην ενεργειακή αγορά μετά και την μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αέριου προς την Ευρώπη ενώ και οι ΗΠΑ μελετούν περιορισμό των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ. Χαμηλότερη από την ζήτηση είναι και η παραγωγή πετρελαίου με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι ροές φυσικού αερίου στη Γαλλία από τη Γερμανία σταμάτησαν από τις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή o Γάλλος διαχειριστής αγωγών GRTgaz.
Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Ιούλιο βρισκόταν σήμερα το πρωί στα 126 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας άνοδο 1,4%.

Το συμβόλαιο του Αυγούστου βρισκόταν στα 124 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με άνοδο 0,4%.

Το αργό κινείται στα 118,4 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,7% και το brent στα 120 δολ. με άνοδο 0,7%.

Η ΕIA ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Tellurian ότι αποθέματα αποθήκευσης αερίου 2.095 Tcf στις 10/6 (+92 bcf έναντι συναινετικής εκτίμησης +89 bcf). H αποθήκευση είναι αυτή τη στιγμή -330 bcf έναντι του 2021 και -323 bcf έναντι του μέσου όρου 5 ετών.

Στην ΕΕ τα αποθέματα αποθήκευσης ήταν 51,7 bcm (2,0 Tcf) στις 14/6, με πληρότητα 52% και στην πραγματικότητα υπέστη καθαρή απόσυρση στις 14/6 εν μέσω μειωμένων ρωσικών ροών.
Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψυχρός αυτόν τον χειμώνα καθώς ο Ρώσος απεσταλμένος στην Ε.Ε. προειδοποίησε ότι περαιτέρω «τεχνικά» προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήρη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1...

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Gazprom ήταν έτοιμη, πρόθυμη και ικανή να καλύψει τις ανάγκες των ηπείρων μέσω του Nord Stream 2, εάν οι ευρωπαϊκές αρχές το επιτρέψουν
Η Eni ανακοίνωσε ότι οι ροές της μειώθηκαν περαιτέρω και τώρα λαμβάνει μόνο το 65% των όγκων που παραγγέλθηκαν από την Gazprom...
Η Σλοβακία βλέπει μείωση 30% στις ροές, ενώ η RWE και η αυστριακή OMV ανακοίνωσαν επίσης περικοπές.

Στη Γερμανία καθώς οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για το δελτίο έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Χάμπεκ ζήτησε από τους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια, λέγοντας ότι «κάθε κιλοβατώρα βοηθάει»
Οι αυξανόμενες περικοπές, σε συνδυασμό με την διακοπή λειτουργίας του Freeport και η επαναλειτουργία των κινεζικών προϊόντων, έχουν αυξήσει το άγχος των Ασιατών αγοραστών για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών LNG για το χειμώνα...
Επίσης η ζήτηση επανέρχεται με ανανεωμένο ενδιαφέρον από τη Νότια Κορέα, ιδιαίτερα καθώς και από χώρες της Νότιας Ασίας που υποφέρουν από τον έντονο καύσωνα.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η BlackRock πρόκειται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υποδομής ενεργειακής ασφάλειας και μετάβασης ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερες από τις μισές αρχικές επενδύσεις να επικεντρώνονται στην Ευρώπη.
Εκτός από το CCS, την τεχνολογία μπαταριών και το υδρογόνο, η νέα επενδυτική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει ευκαιρίες αποθήκευσης φυσικού αερίου και υποδομών μεταφοράς.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σκέφτεται να περιορίσει τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ των ΗΠΑ, αν και μια τέτοια κίνηση θα έρχονταν σε αντίθεση με τη γεωπολιτική του δέσμευση για την ευρωπαϊκή ενέργεια ωστόσο η διοίκηση φέρεται να μην εξετάζει την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών αυτή τη στιγμή.

Ο ΙΕΑ προέβλεψε ότι η νέα παγκόσμια ικανότητα διύλισης πο το 2022 και το 2023 θα είναι σωρευτικά ~2,3 ΜΜ βαρέλια/ημέρα λιγότερο από τις απαιτήσεις για την εξισορρόπηση των χρόνιων ελλιπών αγορών διυλισμένων προϊόντων.

Κερδισμένες οι ινδικές επιχειρήσεις

Οι ινδικές Reliance Industries και Nayara Energy (εν μέρει ιδιοκτησία της Rosneft) είναι ίσως οι μεγαλύτεροι νικητές από τη νέα καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς και οι δύο (μεταξύ άλλων ινδών και κινέζων παικτών) κεφαλαιοποιούν ταυτόχρονα το ρωσικό αργό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση με ρεκόρ στα τα spread ρεκόρ.
Πολλές από τις εξαγωγές τους, ιδιαίτερα το ντίζελ, κατευθύνονται στη Δυτική Ευρώπη και ακόμη και στην Ανατολική Ακτή των Η.Π.Α.

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι μπορεί σύντομα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ινδίας και της Κίνας και θααυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση για να βοηθήσει στη μείωση του αυξανόμενου ενεργειακού της κόστους
Η Rosneft φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει μια νέα θυγατρική στο Ντουμπάι για να αποκτήσει έναν μακροπρόθεσμο μηχανισμό παράκαμψης των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών προσπαθειών να περιορίζουν τις εξαγωγές της...
Η πιθανή κίνηση υπογραμμίζει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του Κόλπου, καθώς η σχέση της τελευταίας με τις Η.Π.Α.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης