Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 119 δολ. κινείται το Brent στα 116 το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 119 δολ. κινείται το Brent στα 116 το αργό
Ανησυχίες για τη ζήτηση μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Παρασκευή καθώς προέκυψαν ανησυχίες για τη ζήτηση μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων αυτής της εβδομάδας, αν και η συνεχιζόμενη στενότητα της προσφοράς και οι νέες κυρώσεις στο Ιράν περιόρισαν την πτώση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούσαν 0,19%, στα 119,58 δολάρια το βαρέλι στις 3:45 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν στα 116,90 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 0,42%.

Εάν οι απώλειες διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent θα σημειώσουντην πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους σε πέντε εβδομάδες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού θα σημειώσουν την πρώτη τους πτώση σε οκτώ εβδομάδες.

«Το αργό πετρέλαιο Brent και το WTI σημείωσαν μεγάλες πωλήσεις εντός της ημέρας καθώς οι αγορές προσπάθησαν να τιμολογήσουν μια πληθώρα αυξήσεων της κεντρικής τράπεζας και πιθανών υφέσεων», δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς Ασίας-Ειρηνικού στον OANDA.

«Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν αλλάζει το γεγονός ότι παρά τους κινδύνους αυτούς, ο κόσμος παραμένει ελλιπής από την προσφορά αργού από τον ΟΠΕΚ+ και την παγκόσμια ικανότητα διύλισης, πιέζοντας τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ υψηλότερα σε μια στασιμότητα του πληθωρισμού», πρόσθεσε ο Halley.

Αύξηση επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη αύξησαν τα επιτόκια την Πέμπτη, ορισμένα με ποσά που συγκλόνισαν τις αγορές και υπαινίχθηκαν για ακόμη υψηλότερο κόστος δανεισμού για να δαμάσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό που διαβρώνει τις αποταμιεύσεις και συμπιέζει τα εταιρικά κέρδη.
Στη Νότια Αμερική, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά το μέγιστο σε τρία χρόνια την Πέμπτη, καθώς καταπολεμά τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 60%.

Αυτές οι κινήσεις ήρθαν μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την υψηλότερη από το 1994.

Ωστόσο, οι επενδυτές παρέμειναν επικεντρωμένοι στις περιορισμένες προμήθειες μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για νέες κυρώσεις στο Ιράν.

"Η αγορά παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δύσης και του Ιράν εν αναμονή της αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας τους τελευταίους μήνες. Αυτό επανέφερε στο επίκεντρο τα συνεχιζόμενα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς στην αγορά", ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις σε εταιρείες της Κίνας και των Εμιράτων και σε ένα δίκτυο ιρανικών εταιρειών που βοηθούν στην εξαγωγή πετροχημικών προϊόντων του Ιράν, ένα βήμα που μπορεί να στοχεύει στην αύξηση της πίεσης στην Τεχεράνη για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης