Ενέργεια

Gazprom: Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες – To εφιαλτικό σενάριο της Wood Mackenzie για τον χειμώνα

Gazprom: Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες – To εφιαλτικό σενάριο της Wood Mackenzie για τον χειμώνα
Οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αξιοποιήσουν τα αποθέματα που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη χειμερινή περίοδο αιχμής

Ακάθεκτη συνεχίζει η Gazprom τη μείωση αποστολών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πυροδοτώντας έναν παρατεταμένο φόβο για έναν ταραχώδη ενεργειακά χειμώνα και τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου.

Καθώς ο καύσωνας πριν από το καλοκαίρι πλήττει τη Δυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να γεμίσουν τις υπόγειες αποθήκες με προμήθειες φυσικού αερίου. Αυτό προκειμένου να παρέχονται στα νοικοκυριά αρκετά καύσιμα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και τα σπίτια ζεστά πριν επιστρέψει το κρύο.

Οι ρεαλιστικές αιτίες του φόβου

Οι φόβοι για σοβαρή χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου προκαλούνται από τον κίνδυνο πλήρους διακοπής του εφοδιασμού στην ΕΕ, η οποία λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της μέσω ρωσικών αγωγών. Το μπλοκ προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή του από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ως απάντηση στην σχεδόν τετράμηνη επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει ήδη κάνει περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Orsted της Δανίας, την ολλανδική εταιρεία GasTerra και τον ενεργειακό κολοσσό Shell για τα γερμανικά συμβόλαιά της. Πιο πρόσφατα, η ρωσική Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.

Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία. Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.

Ωστόσο η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της. Η Ιταλία έχει αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Eni, που ανήκει κατά 30,3% στο ιταλικό κράτος, είχε ανοίξει λογαριασμό σε ευρώ και έναν άλλο σε ρούβλια στην Gazprombank προκειμένου να διευθετήσει τις πληρωμές της για την παροχή ρωσικού αερίου στα τέλη Μαΐου, υποκύπτοντας έτσι στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, σύμφωνα με τον όμιλο. Η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο καθώς εισάγει το 95% του αερίου που καταναλώνει, από το οποίο περίπου το 40% προερχόταν από τη Ρωσία.

67_23.jpg



Η δήλωση Miller και η προειδοποίηση

Σοβαρή αξία έχουν τα λόγια του διευθύνοντος Συμβούλου της Gazprom , Alexei Miller ότι η Ρωσία θα παίξει με τους δικούς της κανόνες αφού η εταιρεία μείωσε στο μισό τις προμήθειες στη Γερμανία. «Δεν παίζουμε με κανόνες που δεν δημιουργήσαμε», είπε ο Miller κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με τους The Moscow Times.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον σοβαρό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εφαρμόσει ευρύτερη συμπίεση των προμηθειών τους επόμενους μήνες. Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα αυτών των ανησυχιών, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο χειμερινής κατανομής της ενέργειας εάν τα κράτη μέλη δεν λάβουν περισσότερα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.


56_26.JPG



Καταφυγή στα αποθέματα

Οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αξιοποιήσουν τα αποθέματα που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη χειμερινή περίοδο αιχμής.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά είναι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της επιβράδυνσης που προκύπτει από τις εγχύσεις αποθήκευσης», δήλωσε ο αναλυτής του BloombergNEF Arun Toora σε σημείωμά του. Η Gazprom θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα χωρητικότητα σε αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία για να προμηθεύσει ευρωπαίους πελάτες, αλλά δεν το έχει επιλέξει ακόμη.

Στο χειρότερο σενάριο, όπου ο αγωγός Nord Stream θα κλείσει εντελώς, η περιοχή δεν θα φτάσει στα επίπεδα των αποθεμάτων που έχει διατάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Wood Mackenzie. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο μεγάλο να εξαντληθούν όλα τα αποθέματα μέχρι τον Γενάρη… Ο Hans Van Cleef, ανώτερος ενεργειακός οικονομολόγος στην ABN Amro Bank NV, είπε ότι «αναρωτιέται εάν η ετήσια συντήρηση του Nord Stream θα σημαίνει πλήρη διακοπή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή αν θα συνεχιστεί ξανά μετά. Ο χρόνος θα δείξει»



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης