Ενέργεια

Κίνα: Αυξήθηκαν κατά 55% οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάιο

Κίνα: Αυξήθηκαν κατά 55% οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάιο
Η Ρωσία έχει ανακτήσει την πρώτη θέση των προμηθευτών στην μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως μετά από ένα κενό 19 μηνών

Κατά 55% αυξήθηκαν οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που αντλούνται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας Ειρηνικού Ωκεανού και των θαλάσσιων αποστολών από τα λιμάνια της Ρωσίας στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 8,42 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής γενικής διοίκησης τελωνείων. Μάλιστα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως και σε αύξηση κατά ένα τέταρτο από τα 1,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο.

Οι εναλλακτικές πόρτες της Μόσχας

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει ανακτήσει την πρώτη θέση των προμηθευτών στην μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως μετά από ένα κενό 19 μηνών. Επίσης, είναι σε θέση να βρει αγοραστές για το πετρέλαιό της παρά τις δυτικές κυρώσεις, αν και αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές.

Παράλληλα, Sinpec και Zhenhua Oil είναι οι κορυφαίοι εισαγωγείς πετρελαίου της Κίνας, έχοντας αυξήσει την αγορά φθηνότερου ρωσικού πετρελαίου, εκτός πέρα από αυτές από το Ιράν και τη Βενεζουέλα που υπόκεινται σε κυρώσεις, και που τους επιτρέπει να περιορίσουν τις ανταγωνιστικές προμήθειες από τη Δυτική Αφρική και τη Βραζιλία.

Στη δεύτερη θέση η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, με τους όγκους του Μαΐου να αυξάνονται 9% σε ετήσια βάση στους 7,82 εκατ. τόνους ή 1,84 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο αριθμός αυτός ήταν χαμηλότερος από τα 2,17 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα στοιχεία των τελωνείων έδειξαν επίσης ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού τον προηγούμενο μήνα, στην τρίτη αποστολή ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, η Κίνα έχει συνεχίσει να λαμβάνει ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο συνήθως μεταφέρεται ως προμήθειες από άλλες χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης