Τελευταία Νέα

Κ. Σκρέκας: Προσελκύουμε επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ ως το 2030 για πάνω από 15 GW νέων έργων

Κ. Σκρέκας: Προσελκύουμε επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ ως το 2030 για πάνω από 15 GW νέων έργων
Προβλέπονται κυρώσεις στους Διαχειριστές που καθυστερούν την έκδοση αδειών ενώ σε πρώτο πλάνο είναι η ψηφιοποίηση

Τις βάσεις των νέων φιλόδοξων στόχων της ΕΕ θέτει το νέο νομοσχέδιο των ΑΠΕ, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα στην Επιτροπή της Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή (17/6) ενισχύει τις εγκαταστάσεις ΑΕΠ, οι οποίες για φέτος αναμένονται στα 2 GW.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας και οι επενδύσεις

Ο κ. Σκρέκας εκτιμά ότι η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων απαιτεί την μετάβαση στις ΑΠΕ, με την κυβέρνηση να κινείται αποφασιστικά προς την πράσινη μετάβαση.

Παράλληλα, ο υπουργός περιέγραψε το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας τα θετικά του στοιχεία, όπως η επιτάχυνσή τους από 5 χρόνια σε 14 μήνες, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αποθήκευσης.

«Προσελκύουμε επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ ως το 2030 για πάνω από τα 15 GW νέων ΑΠΕ. Επιπλέον, με την κατάργηση πολλών σταδίων στην τροποποίηση αδειών, θα πετύχουμε μείωση από 60 μήνες για ένα μέσο έργο στους 12 μήνες. Αντίστοιχα, μειώνονται οι περιπτώσεις τροποποίησης και θα γίνονται και με απλή ενημέρωση των φακέλων» είπε χαρακτηριστικά.

Σε πρώτο πλάνο η ψηφιοποίηση

Eπίσης, προβλέπονται κυρώσεις στους Διαχειριστές που καθυστερούν την έκδοση αδειών ενώ σε πρώτο πλάνο είναι η ψηφιοποίηση. «Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε γρήγορα συστήματα αποθήκευσης διότι με την ανάπτυξη των φ/β θα υπάρχουν πολλές ώρες που η ενέργεια δεν θα καταναλώνεται και πρέπει να αποθηκευτεί» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στα δίκτυα όπου θα δώσει περιθώριο ισχύος για αυτοπαραγωγή ή net metering έως 10 κιλοβάτ, θα δοθεί χώρος στους καταναλωτές, οικιακούς, αγρότες και βιομηχανία. Η εκτίμηση του ΥΠΕΝ είναι ότι μέσα από αυτή την παρέμβαση θα εγκατασταθούν 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 2 γιγαβάτ στο εξής. 

Τέλος, το ΤΕΜ θα ενισχυθεί με πάνω από 1,6 δισ. επόμενους 12 μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης