Ενέργεια

Η Ισπανία ετοιμάζει νέο φόρο στα κέρδη των ηλεκτρικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας

Η Ισπανία ετοιμάζει νέο φόρο στα κέρδη των ηλεκτρικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας

Μετά την περικοπή του ΦΠΑ και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

 

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, τα οποία έχουν ενισχυθεί από τις τιμές της ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

«Δεδομένου ότι τα κέρδη των ηλεκτρικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ήταν υπέρογκα, από την πλευρά της κυβέρνησης, θέλουμε να μπορούμε να τους ζητήσουμε μεγαλύτερη συνεισφορά», είπε σε συνέντευξή της στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVE.

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τον νέο φόρο ή ένα χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ισπανία ως αποτέλεσμα της σταθερής ζήτησης που προκλήθηκε από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και, αργότερα, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω περικοπών του φόρου προστιθέμενης αξίας και επιβολής ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με περιορισμένη επιτυχία.

Αναμένεται να επεκτείνει τα μέτρα για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας που περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεση βοήθεια και δάνεια με ευνοϊκούς όρους κατά τρεις μήνες πριν από το τέλος του μήνα.


Χρηματοδότηση των μέτρων

Η Montero είπε ότι ο φόρος στις ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα ήταν ένας τρόπος να χρηματοδοτηθεί το υψηλό κόστος των μέτρων που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, τα οποία υπολόγισε μεταξύ 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι μετοχές των κύριων ισπανικών εταιρειών ηλεκτρισμού Iberdrola, Endesa και Naturgy υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 1,9%, 2,4% και 2,4% το πρωί της Τρίτης, ενώ το IBEX-35 blue chip ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είπαν ότι δεν επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής της αγοράς, επειδή καθορίζουν τις τιμές τους εκ των προτέρων και ότι η κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούνται για την προώθηση των σχεδίων ενεργειακής μετάβασης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης