Τελευταία Νέα

ΔΕΔΔΗΕ: Aλλαγή κώδικα με στόχο εξοικονόμησης ηλεκτρικού χώρου 2,5 GW για ΑΠΕ

ΔΕΔΔΗΕ: Aλλαγή κώδικα με στόχο εξοικονόμησης ηλεκτρικού χώρου 2,5 GW για ΑΠΕ

Η αλλαγή του Κώδικα θα περιλαμβάνει 450 υποσταθμούς

 

Σε αλλαγές του Κώδικα Διαχείρισης για τους 450 υποσταθμούς του Δικτύου αναμένεται να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) με στόχο να εξοικονομηθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος περίπου 2,5 GW. Ειδικότερα, ο Διαχειριστής αναμένεται να αλλάξει τον ορισμό της στάθμης βραχυκύκλωσης, αυξάνοντάς την πιθανώς κατά 5 MW.

Έτσι θα καταφέρει να «ανοίξει» τα δίκτυα ώστε να υποδεχθούν νέες ΑΠΕ, δίχως να χρειαστούν κοστοβόρες επενδύσεις σε αναβαθμίσεις δικτύων. Στο θέμα μάλιστα έκανε ειδική αναφορά και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την διαδικασία ακρόασης των φορέων για το νομοσχέδιο απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ (β΄ φάση), το οποίο συζητείται στη Βουλή.
Ο επικεφαλής της Αρχής αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει άμεσα σε επικαιροποίηση της χωρητικότητας σε κάθε υποσταθμό. Να σημειωθεί ότι τα σημερινά όρια των υποσταθμών που είχαν οριστεί παλαιότερα, είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, δίχως να υφίστανται πραγματικοί λόγοι ασφαλείας. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που μπορεί να επιτρέψει στον Διαχειριστή την αλλαγή του Κώδικα.

Οι μη λειτουργικοί σταθμοί

Επίσης, ο κ. Δαγούμας έκανε αναφορά στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου σχετικά με τους όρους σύνδεσης, επιτυγχάνοντας βελτιστοποίηση της χρήσης των υποσταθμών. Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση αποδεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο και το σύστημα από μη λειτουργικούς σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.), για τους οποίους είτε δεν έχει εκδοθεί παράταση της άδειας παραγωγής ή της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, που να αφορά σε ριζική ανακαίνιση του σταθμού, είτε δεν εγχέουν ενέργεια στο σύστημα ή στο δίκτυο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών (εξαιρουμένων σταθμών που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς φορείς ή το ΚΑΠΕ, σταθμών αυτοπαραγωγών και σταθμών, στους οποίους απαγορεύεται η έγχυση ενέργειας στο σύστημα).

Αυτοί οι σταθμοί δεν θα δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο, εκτός αν υποβάλλουν στον αρμόδιο Διαχειριστή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συντρέχει ουσιαστικός λόγος (π.χ. μεγάλη βλάβη του εξοπλισμού κ.ά.) οπότε μπορεί να πάρει …τράτο για άλλο ένα έτος.

Επιπλέον, πέρα από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για την κατανομή ηλεκτρικού χώρου σε υποσταθμούς και τους περιορισμούς έκχυσης ηλεκτρισμού στο δίκτυο έως το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών ΑΠΕ σε κάθε περιοχή, εξετάζεται μελλοντικά να δοθεί η δυνατότητα προσθήκης επιπλέον υποσταθμού, δίπλα στους υφιστάμενους, εάν υπάρχει χώρος στο οικόπεδο όπου βρίσκονται ή διαφορετικά να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των μετασχηματιστών που σήμερα είναι σε εφεδρεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης