Ενέργεια

«Τρέχει» η Ευρώπη για το φυσικό αέριο - Ερωτηματικό οι χειμερινές προμήθειες

«Τρέχει» η Ευρώπη για το φυσικό αέριο - Ερωτηματικό οι χειμερινές προμήθειες
«Ο χειμώνας όμως θα είναι δύσκολος και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε ο Josep Borrel

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την πιθανότητα πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με την Ιταλία να ζητά νέα συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα, σύμφωνα με το CNBC.

Η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής ενέργειας της Ρωσίας, μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία προς την επαναφορά του άνθρακα.

Η Ευρώπη από μεριάς της – λαμβάνει το 40% του φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών - προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ως απάντηση στην σχεδόν τετράμηνη επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Σταδιακή βάσει σχεδίου μείωση

Ο Josep Borrel δήλωσε σήμερα (24/6) στο CNBC ότι «η Ρωσία μειώνει την παροχή φυσικού αερίου σιγά σιγά και ε ορισμένες χώρες κατά σχεδόν 100%. Σε άλλες κατά 10-15%. Δεν νομίζω ότι θα κόψουν το φυσικό αέριο από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι. Ο χειμώνας όμως θα είναι δύσκολος και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ερωτηθείς για το πιθανό ολικό μπλόκο των Ρώσων στις προμήθειες φυσικού αερίου, ο Xavier Bettel υπογράμμισε ότι: «Μπορούν να κάνουν ότι θέλουν».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola τόνισε ότι είναι ανησυχητική κατάσταση. «Πρέπει να βρούμε λύσεις γιατί υπάρχει εξάρτηση». Παράλληλα, η Ιταλία ζήτησε μια συνάντηση σε επίπεδο ΕΕ τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν περαιτέρω την ενεργειακή και οικονομική κατάσταση.

Ανησυχίες για την ύφεση

Οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Αναλυτές στο Berenberg δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι τελευταίες περικοπές στο φυσικό αέριο σήμαιναν ότι η νέα βάση τους για την Ευρώπη ήταν η ύφεση.

«Βρισκόμαστε σίγουρα σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση με τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού», είπε η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής η ενέργεια

H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως μετά τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και το ζήτημα της ενέργειας, είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα οι ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλών. Στο θέμα της ενέργειας, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, ορισμένες χώρες «πιέζουν για ισχυρότερα μέτρα παρέμβασης». Αρκετοί ηγέτες αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έλαβε εντολή στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να μελετήσει την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης