Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ExxonMobil: Οι καταναλωτές θα πληρώσουν βαρύ κόστος για την ενεργειακή μετάβαση

ExxonMobil: Οι καταναλωτές θα πληρώσουν βαρύ κόστος για την ενεργειακή μετάβαση
Σύμφωνα με την πετρελαϊκή εταιρεία οι policy makers θα πρέπει να εξισορροπήσουν την προσπάθεια για μείωση των εκπομπών άνθρακα με την τρέχουσα ανάγκη του λαού για προσιτή ενέργεια
Στους καταναλωτές μένει να επωμιστούν το υψηλό κόστος της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CEO της ExxonMobil, Daren Woods, που επισημαίνει ότι οι δαπάνες για ΑΠΕ είναι... ατέρμονες.
Όπως ανέφερε, η βιασύνη να μετατραπούν, για παράδειγμα, όλα τα αυτοκίνητα τα οποία θα πωλούνται σε δύο δεκαετίες από τώρα σε ηλεκτρικά θα έχει υψηλό τίμημα για τους πολίτες…
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία ενώνει τη φωνή της και με άλλους κολοσσούς του κλάδου, οι policy makers θα πρέπει να εξισορροπήσουν την προσπάθεια για μείωση των εκπομπών άνθρακα με την τρέχουσα ανάγκη του λαού για προσιτή ενέργεια.
Η πρόσφατη υποεπένδυση σε παραδοσιακές πηγές αποτέλεσε πλήγμα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, προκαλώντας έκρηξη τιμών… 
 
Σίγουρα, δεν είναι πρωτόγνωρο για μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου να προειδοποιεί για μια βιαστική μετάβαση.
Ωστόσο, η τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση δικαιώνει όλα εκείνα τα στελέχη και αξιωματούχους από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, που προειδοποιούν εδώ και έναν χρόνο ότι οι μειωμένες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα πλήξουν τους καταναλωτές…
Μετά τα πρώτα lockdown για τον COVID, πολλοί αναλυτές του κλάδου προέβλεψαν ότι δεν θα ξαναδούμε τη ζήτηση πετρελαίου τόσο υψηλή όσο ήταν το 2019.
Αλλά οι πολίτες επέστρεψαν στα ταξίδια και η ζήτηση είναι σε καλό δρόμο να ξεπεράσει τα προ-COVID επίπεδα το επόμενο έτος, λένε οι αναλυτές. 

Ακόμη και η ΙΕΑ…

Ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο οποίος είπε πέρυσι ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν επενδύσεις σε ορυκτούς άνθρακες εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει στο μηδέν έως το 2050, προέβλεψε στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (bpd) – ποσό που υπερβαίνει τα προ-COVID επίπεδα το 2023.
Επιπλέον, η αναταραχή της αγοράς λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε αντίθετους ανέμους σε ό,τι αφορά την προσφορά, με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτό να συμβαδίσει με τη ζήτηση το επόμενο έτος, καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία θα περιόριζαν περισσότερη προσφορά όταν θα τεθεί επίσημα σε ισχύ στα τέλη του τρέχοντος έτους.  
Η βιομηχανία λέει ότι ο αγώνας δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της ες αει μεταβαλλόμενης παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, που επιδεινώθηκε με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης