Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Ισχυρότερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών CO2 θέλουν οι υπουργοί Ενέργειας

ΕΕ: Ισχυρότερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών CO2 θέλουν οι υπουργοί Ενέργειας

Πως θα γίνεται η αποδέσμευση δικαιωμάτων

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θέλουν έναν ισχυρότερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών του άνθρακα για την αντιμετώπιση των υπερβολικών αυξήσεων, σύμφωνα με την επίσημη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του ETS που δημοσιεύτηκε αργά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Montel το υπουργικό συμβούλιο θέλει 75 εκατομμύρια δικαιώματα ETS να αποδεσμεύονται αυτόματα από το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς (MSR) εάν η μέση τιμή των δικαιωμάτων ETS που δημοπρατούνται σε διάστημα έξι μηνών είναι μεγαλύτερη από 2,5 φορές τη μέση τιμή των δύο ετών που προηγούνται αυτών των έξι μηνών.

Μια τέτοια απελευθέρωση θα μπορούσε να συμβεί μόνο μία φορά σε κάθε περίοδο 12 μηνών, επεσήμανε το συμβούλιο.

Αυτή είναι η μόνη επιλογή ελέγχου των τιμών για το Συμβούλιο, ενώ υπάρχουν αρκετές στην επίσημη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου.

Το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να καταστούν δεσμευτικές.

Η επίσημη θέση του κοινοβουλίου απαιτεί δράση όταν οι τιμές υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των δύο προηγούμενων ετών για περισσότερους από έξι μήνες – χαμηλότερο όριο από αυτό του συμβουλίου.

Ωστόσο, διατήρησε το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, να συγκαλέσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων  για να αξιολογήσει πώς θα αντιδράσει.

Εάν οι αυξήσεις των τιμών θεωρούνταν υπερβολικές, η Κομισιόν θα μπορούσε να απελευθερώσει 100 εκατομμύρια δικαιώματα ETS από το MSR, τα οποία θα δημοπρατούνταν σε διάστημα έξι μηνών.

Επιλογές

Η θέση του κοινοβουλίου διατήρησε επίσης τις δύο υπάρχουσες επιλογές απάντησης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

Αυτά επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δημοπρατήσουν ορισμένα δικαιώματα νωρίτερα από το προγραμματισμένο ή να δημοπρατήσουν έως και το 25% των δικαιωμάτων που απομένουν στο αποθεματικό των νεοεισερχόμενων. Αυτό το αποθεματικό περιέχει δικαιώματα που θα κατανεμηθούν σε νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που τα δικαιούνται.

Τα κατώφλια απάντησης τόσο του κοινοβουλίου όσο και του συμβουλίου είναι χαμηλότερα από τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι απαιτούν οι τιμές του άνθρακα να είναι τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών για περισσότερους από έξι συνεχείς μήνες.

Επί του παρόντος, δεν είναι επίσης δυνατή η απελευθέρωση δικαιωμάτων από το MSR ειδικά για την αντίδραση στις υψηλές τιμές.

Η ώθηση για ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των τιμών έρχεται στον απόηχο της αύξησης των τιμών για τις άδειες άνθρακα, με τη σύμβαση EUA να έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 98 ευρώ/τόνο φέτος.

Η τιμή των EUA σχεδόν τριπλασιάστηκε το 2021, φθάνοντας σε υψηλό πάνω από 90 ευρώ/τόνο τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του τρέχοντος μηχανισμού ελέγχου των τιμών δεν έχουν εκπληρωθεί ποτέ.

Το επόμενο βήμα είναι το συμβούλιο, το κοινοβούλιο και η ΕΚ να πραγματοποιήσουν άτυπες συνομιλίες για να συμφωνήσουν ένα τελικό συμβιβαστικό κείμενο. Αυτές οι συνομιλίες συνήθως διαρκούν αρκετούς μήνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης