Τελευταία Νέα
Παρενέργειες

TTF: Στο +9,1% στα 161,3 ευρώ/MWh για τον Aύγουστο

TTF:  Στο +9,1% στα 161,3 ευρώ/MWh για τον Aύγουστο

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές φυσικού αερίου με το TTF για τον Αύγουστο να σημειώνει άνοδο 9,1% στα 161,3 ευρώ/MWh. O Σεπτέμβριος ενισχύεται 6,8% στα 160,8 ευρώ/MWh και ο Οκτώβριος +6,6% στα 163 ευρώ/MWh.

Εξήγηση έχει το σημερινό ράλι τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξαιτίας των προγραμματισμένων απεργιών στη Νορβηγία που απειλούν ακόμη περισσότερο την αγορά μετά τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο της Νορβηγία καλύπτει περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών με το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου να προειδοποιεί για μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς λόγω της απεργίας  που ξεκινά και πάλι αύριο Τρίτη (5/7) θα κλείσουν τρία σημεία εφοδιασμού ενώ την Τετάρτη (6/7) θα τεθούν εκτός λειτουργίας άλλα τρία. Η ίδια απεργία θα μειώσει περίπου 130.000 βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας. Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος στις αγορές φυσικού αερίου λόγω της ζωτικής σημασίας της νορβηγικής προμήθειας, η οποία έχει αυξηθεί μόνο από τότε που η Ρωσία -η μεγαλύτερη πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης- άρχισε να μειώνει τις αποστολές ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν την εισβολή της στην Ουκρανία.

Είναι πλέον σαφές ότι η αβεβαιότητα είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς ο κίνδυνος για νέες περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου από την Gazprom να είναι ορατός.

Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της Ευρώπης εκτιμά ότι η επόμενη κίνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι η πλήρης διακοπή του Nord Stream και μετά την 21η Ιουλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης