Απόψεις

Γ. Μανιάτης: Επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση…

Γ. Μανιάτης: Επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση…
Άρθρο του κ. Μανιάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή» με ημερομηνία 1/7/2022

Οξύνεται η ενεργειακή κρίση με νέες περικοπές φυσικού αερίου από την Gazprom προς την ΕΕ. Σε χαμηλό σημείο πληρότητας και οι υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ (μόλις 52%), όταν τον Νοέμβριο πρέπει να έχουν πληρότητα 90%! (Φυσικά, η Ελλάδα δεν διαθέτει καμία αποθήκη αερίου). Με τη εξαίρεση του Καναδά, οι χώρες με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου δεν... διακρίνονται για τις φιλελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας τους.

Η διαρκώς και διεθνώς αγνοούμενη, Εξοικονόμηση Ενέργειας, έχει την ίδια συμβολή (25%) στην καταπολέμηση της Κλιματικής Κρίσης όπως οι ΑΠΕ, δηλ. της οφείλουμε τα ίδια ύψη επενδύσεων.

Ο κλιματισμός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (37%) έως το 2050 με Κίνα, Ινδία, Αφρική πρωταθλήτριες στην αύξηση αυτή. Η σύγχρονη αγροτική τεχνολογία επιτρέπει πλέον, με τις αγροτικές εκτάσεις του 1990 (48 δις .στρ) να παράγουμε τρόφιμα 25% υψηλότερης αξίας και ποσότητας. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που βιώνουν επισιτιστική κρίση αυξήθηκαν μέσα σε 2 χρόνια κατά 24,4 εκατ.

Νέα προβλήματα τροφοδοσίας της ΕΕ ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα. Η φωτιά που ξέσπασε στο σταθμό Freeport LNG των ΗΠΑ, αναστέλλει μέχρι τέλους του 2022, σημαντικό μέρος της τροφοδοσίας της ΕΕ. Αντίστοιχα, ο Nord Stream I, με μειωμένη κατά 40% την τροφοδοσία, συνεχίζει να αποτελεί βασικό τροφοδότη της ΕΕ. Η Gazprom, ήδη διέκοψε την τροφοδοσία σε 6 χώρες - πελάτες της, που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Ελλάδα (δυστυχώς), είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης αερίου, παρά το γεγονός ότι η υπόγεια εγκατάσταση στη Νότια Καβάλα έχει ενταχθεί από το 2013 στα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα (PCIs). Ορατός ο κίνδυνος σημαντικών ελλείψεων αερίου στην Ευρώπη, αφού στα μέσα Ιουνίου οι αποθήκες της είναι γεμάτες κατά 52%, όταν το 2020 ήταν κατά 77% και μέχρι το Νοέμβριο του 2022 θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά 90%!

89_34.jpg



Τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου το 2020, φέρνουν στις πρώτες παγκόσμιες θέσεις τη Βενεζουέλα (18%), τη Σαουδική Αραβία (17%), τον Καναδά (10%), το Ιράν (9%) και το Ιράκ (8%). Ρωσία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν στις επόμενες θέσεις με ποσοστό 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων η κάθε μια χώρα.

8_36.jpg

Το 80% της πορείας απανθρακοποίησης έως το 2050, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ΑΠΕ (25%), την επέκταση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας (25%), τον εξηλεκτρισμό πολλών τομέων της οικονομίας (20%) και το υδρογόνο (10%). Από τα $800δις ετήσιων επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών. Η ψύξη/θέρμανση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, απορροφά μικρό μέρος επενδύσεων, όπως επίσης η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η χρήση κλιματιστικών αποτελεί το μεγαλύτερο συντελεστή αύξησης της ζήτησης ηλεκτρισμού έως το 2050, συμμετέχοντας με 37% στην αύξηση, ως αποτέλεσμα και των παγκόσμιων αυξήσεων της θερμοκρασίας. Σήμερα (2020), 1.9δις κλιματιστικά βρίσκονται σε παγκόσμια χρήση. Το 2050, αναμένεται να εκτοξευθούν στα 5.6δις κλιματιστικά, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εμφανίζεται στην Κίνα, την Ινδία και την Αφρική.

Από το 2000 άρχισε διεθνώς να αποσυνδέεται η έκταση των χρήσεων Γης που χρησιμοποιούνται για αγροτικές καλλιέργειες, από την αντίστοιχη ποσότητα αγροτικής παραγωγής. Σήμερα, η παγκόσμια αγροτική παραγωγή αγγίζει τα $4τρις, σε μια έκταση ανάλογη με την έκταση που καταλάμβαναν οι αγροτικές εκτάσεις πριν 30 χρόνια (1990). Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει στην άνθιση της Ευφυούς - Ψηφιακής Γεωργίας, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί δυνατή η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό όλο και λιγότερης καλλιεργήσιμης γης, με όλο και αποδοτικότερο τρόπο. Την κρίσιμη περίοδο 2020 – 2022 αυξήθηκαν κατά 24,4 εκατ. οι άνθρωποι που βιώνουν την επισιτιστική κρίση, σε χώρες όπως Κονγκό, Αφγανιστάν, Νιγηρία, Υεμένη και Αιθιοπία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης