Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι σημαίνει για την παραγωγή σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο η απεργία στη Νορβηγία

Τι σημαίνει για την παραγωγή σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο η απεργία στη Νορβηγία
Ένα ακόμα λόγος για την άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο
Σε απεργία προχωρούν οι Νορβηγοί εργαζόμενοι στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, σήμερα Τρίτη 5/7, μια διακοπή που θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, όπως ανέφεραν χθες Δευτέρα στο Reuters ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής Ένωσης Πετρελαίου και Αερίου (NOG) και το λόμπι που εκπροσωπεί τις εταιρείες πετρελαίου.
«Η κατάσταση είναι σε σημείο εγκλωβισμού».
Η απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα σε τρία πεδία - Gudrun, Oseberg South και Oseberg East - και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλα τρία πεδία - Kristin, Heidrun και Aasta Hansteen - από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Ένα έβδομο πεδίο, το Tyrihans, θα κλείσει επίσης, επειδή η παραγωγή του υποβάλλεται σε επεξεργασία από την Kristin.

Τα αιτήματα της απεργίας

Η απεργία, στην οποία οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, έρχεται εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ιδιαίτερα στενές μετά τις περικοπές των ρωσικών εξαγωγών.
Το συνδικάτο Lederne δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα κλιμακώσει περαιτέρω τη βιομηχανική δράση από τις 9 Ιουλίου, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε απεργία στις πλατφόρμες Sleipner, Gullfaks A και Gullfaks C.
«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, φαίνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια στην απεργία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του συνδικάτου Lederne Audun Ingvartsen.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή

Μέχρι την Τρίτη, η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 89.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως (boepd) και η παραγωγή φυσικού αερίου κατά 27.500 boepd ή 4,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, δήλωσε η Equinor.
Μέχρι την Τετάρτη 6/7, η απεργία θα μείωνε την παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας κατά 292.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, ή 13% του συνόλου, δήλωσε την Κυριακή η NOG.
Η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα, πρόσθεσε το "λόμπι", που αντιστοιχεί περίπου στο 6,5% της παραγωγής της Νορβηγίας, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.
Μέχρι τις 9 Ιουλίου, η Sleipner, η Gullfaks A και η Gullfaks C πιθανότατα θα σταματήσουν να παράγουν, καθώς τα μέλη της Lederne είναι ανώτεροι εργαζόμενοι που θεωρούνται απαραίτητοι για την παραγωγή, με πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα πεδία, που αντλούν το παράγωγο προϊόν τους μέσω αυτών των πεδίων.

Η απεργία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά άλλα 160.000 boed και την παραγωγή φυσικού αερίου κατά σχεδόν 230.000 boed, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters.
Σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας θα κλείσει έτσι μέχρι το Σάββατο και περίπου το 15% της παραγωγής πετρελαίου της.
Η  Equinor, ο χειριστής των πλατφορμών, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τον αντίκτυπο της τελευταίας κλιμάκωσης.

Τι διακυβεύεται στην απεργία

Η νορβηγική κυβέρνηση παρακολουθεί τη σύγκρουση «στενά».
Μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει μια απεργία μόνο  εάν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις.
Ο Ingvartsen, ο ηγέτης του συνδικάτου, είπε ότι η τελευταία κλιμάκωση δεν ήταν ένας τρόπος για να πιεστεί η κυβέρνηση να παρέμβει και να επιβάλει μια διευθέτηση και όπως διευκρίνισε δεν είχε επαφή με την κυβέρνηση.

«Στόχος μας είναι οι εργοδότες να συνεργαστούν μαζί μας και να ακούσουν τους υπαλλήλους τους», είπε στο Reuters.
Μέλη του συνδικάτου Lederne, που εκπροσωπούν τους ανώτερους εργαζόμενους, καταψήφισαν την Πέμπτη μια προτεινόμενη μισθολογική συμφωνία μεταξύ των εταιριών και ηγετών συνδικάτων.
Τα άλλα εργατικά συνδικάτα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αποδέχθηκαν τη συμφωνία για τους μισθούς και δεν θα προχωρήσουν σε απεργία.

www.workingenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης