Ενέργεια

Goldman Sachs: Πώς ο Nord Stream 1 επαναπροσδιορίζει τις τιμές του TTF - Οι προβλέψεις

Goldman Sachs: Πώς ο Nord Stream 1 επαναπροσδιορίζει τις τιμές του TTF - Οι προβλέψεις
Η Goldman εκτιμά τι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα κινηθούν βιώσιμ, μόνο όταν η παγκόσμια προσφορά LNG αυξηθεί σημαντικά

Ανατροπή σεναρίων της Goldman Sachs σχετικά με την πορεία των τιμών φυσικού αερίου, λόγω των τελευταίων εξελίξεων που σημειώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ενώ σε πρώτη φάση, θεωρείτο σχεδόν βέβαιη πλήρης αποκατάσταση των ροών του Nord Stream 1  μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης, στην παρούσα φάση προκρίνεται το σενάριο της παρατεταμένης μειωμένης παροχής από τον αγωγό.

Η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού στα μέσα Ιουλίου έχει ενισχύσει το αίσθημα της αβεβαιότητας αναφορικά με τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ράλι των τιμών συμβολαίου TTF, που τα τελευταία δύο 24ωρα έχει φτάσει σε υψηλό 168 ευρώ/MWh. H απεργία των εργαζομένων της Νορβηγίας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας ακόμη λόγος αυτής της ανόδου.

Πλήρης αναθεώρηση των προβλέψεων

Η Goldman Sachs επομένως αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή του TTF στο γ’ τρίμηνο του 2022, στο δ’ τρίμηνο του 2022, στο α’ τρίμηνο του 20-223 και για το καλοκαίρι του 2023 σε 153,121,77 και 138 ευρώ/MWh αντίστοιχα, από 104, 105, 76 και 75 ευρώ προηγουμένως, έναντι των τρεχουσών προθεσμιακών τιμών αγοράς των 163, 166, 159 και 106 ευρώ.

Η Goldman εκτιμά τι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα κινηθούν βιώσιμα κάτω από τα υψηλά σημερινά επίπεδα, μόνο όταν η παγκόσμια προσφορά LNG αυξηθεί σημαντικά, από το 2025, όταν αρχίζουν να υλοποιούνται αρκετά έργα υγροποίησης που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης