Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΕ: Εκτοξεύεται το κόστος απωλειών του συστήματος λόγω ανόδου της χονδρικής ρεύματος

ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΕ: Εκτοξεύεται το κόστος απωλειών του συστήματος λόγω ανόδου της χονδρικής ρεύματος
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ οι απώλειες του Συστήματος παρουσιάζουν σημαντική αύξηση μετά την ενεργοποίηση της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης
Το ζήτημα του κόστους των απωλειών του Συστήματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες είναι σημαντικά υψηλό αυξάνοντας το συνολικό κόστος της ενέργειας, θέτει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ ζητώντας το κόστος αυτό να αποτελεί μέρος της ρυθμιζόμενης Χρέωσης Χρήσης Συστήματος όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Aύξηση του κόστους των απωλειών

Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της σημειώνει ότι η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές έφερε στην επιφάνεια το σημαντικό κόστος των απωλειών του Συστήματος, ο υπολογισμός του οποίου εξαρτάται κυρίως από την Οριακή Τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) και δευτερευόντως από το ύψος των απωλειών.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ οι απώλειες του Συστήματος παρουσιάζουν σημαντική αύξηση μετά την ενεργοποίηση της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης (Ιούλιος 2021), ενώ επίσης μια μικρή αύξηση στο ύψος τους παρατηρείται την περίοδο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου 2021 πιθανώς λόγω υψηλών εξαγωγών και γεωγραφικής κατανομής των εν λειτουργία μονάδων.

Τους τελευταίους μήνες το ύψος της χρέωσης των απωλειών κινείται μεταξύ των 6-9 ευρώ/MWh.

Για παράδειγμα ενώ τον Ιανουάριο του 2021 το κόστος των απωλειών του Συστήματος ήταν 1,4 ευρώ/MWh, τον Ιανουάριο του 2022 διαμορφώθηκε σε 6,7 ευρώ/MWh, τον Φεβρουάριο σε 5,8 ευρώ/MWh, τον Μάρτιο σε 8,1 ευρώ/MWh, τον Απρίλιο σε 6,7 ευρώ/MWh και τον Μάιο σε 5,9 ευρώ/MWh, ενώ με βάση τα αποτελέσματα της Αγοράς Εξισορρόπησης, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ανήλθε σε 5,25 ευρώ/MWh, τη δεύτερη σε 5,85 ευρώ/MWh, την τρίτη σε 6,39 ευρώ/MWh και την εβδομάδα από 20-26 Ιουνίου σε 9,28 ευρώ/MWh.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης το κόστος των απωλειών επιμερίζεται στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης ανάλογα με την μετρούμενη απορρόφηση των πελατών τους, μέσω του Λογαριασμού Προσαυξήσεων ΛΠ-1.

Οι απώλειες περνούν στους καταναλωτές 

Αυτό όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ σημαίνει ότι το κόστος των απωλειών επιβαρύνει το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, τη στιγμή που ούτε οι παραγωγοί ούτε οι προμηθευτές διαθέτουν τρόπο να το επηρεάσουν ή περιορίσουν.

Αντίθετα η πρακτική που ακολουθείται ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές όπως στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Δανία κ.α. είναι οι απώλειες να περνούν στους καταναλωτές μέσα από την ρυθμιζόμενη Χρέωση Χρήσης Συστήματος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τη ΡΑΕ να επανεξετάσει τον τρόπο υπολογισμού των απωλειών του Συστήματος σημειώνοντας μάλιστα ότι όταν αυτό αποτελεί μέρος της ΧΧΣ δημιουργείται ισχυρό κίνητρο στον Διαχειριστή δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ να επιδιώκει την ελαχιστοποίηση του προς όφελος του συνολικού κόστους χρήσης του Συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης