Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 200 εκατ ευρώ οι διακανονισμοί - Ανεβαίνει δυσανάλογα το κόστος για την φθηνή κιλοβατώρα

Στα 200 εκατ ευρώ οι διακανονισμοί - Ανεβαίνει δυσανάλογα το κόστος για την φθηνή κιλοβατώρα
Στόχος της κυβέρνησης είναι η τιμή της KWh για τους καταναλωτές να κυμαίνεται μεταξύ 15-20 λεπτών, όμως η διαφορά έως τα 40 λεπτά είναι τεράστια

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι εγχώριοι ενεργειακοί παίκτες τις αλλαγές που γίνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Από χθες 7 Ιουλίου βρίσκεται σε ισχύ ο νέος τρόπος εκκαθάρισης της αγοράς χονδρικής, ενώ μετά τις 21/7 αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα εμπεριέχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά θα ενσωματώνουν σε μια ονομαστική τιμή ανά KWh το πλήρες κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς οι αλλαγές αυτές είναι από μόνες τους εξαιρετικά σημαντικές και οι επιπτώσεις τους είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν πόσο μάλλον που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τρελό ράλι τιμών φυσικού αερίου που έφθασε χθες στα 184,5 ευρώ/MWh και τίποτα δεν προμηνύει αποκλιμάκωση του.

Αντίθετα η ενδεχόμενη πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης του Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, προοιωνίζεται την τέλεια καταιγίδα που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα επιφέρει τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και επάρκειας τροφοδοσίας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να πουν έως την Κυριακή πόσο θα είναι το κόστος της KWh τον Αύγουστο για τους καταναλωτές ενώ ως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να κάνουν αντίστοιχη πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο.

Και όλα αυτά σε μια αγορά που μαστίζεται από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές οι οποίοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης να αλλάζουν πάροχο ανά πάσα στιγμή αζημίως.

Στα 200 εκατ οι διακανονισμοί

Έτσι ο προσδιορισμός των τιμολογίων λιανικής δυο μήνες πριν την εφαρμογή τους μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι για τους παρόχους όχι τόσο λόγω του κινδύνου απώλειας μεριδίου αγοράς όσο κυρίως λόγω του κινδύνου αύξησης των ληξιπροθέσμων σε δυσθεώρητα και μη διαχειρίσημα επίπεδα.
Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι οι πληροφορίες ότι τα αιτήματα διακανονισμών οφειλών ειδικά στη ΔΕΗ από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 80%. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό αφορά διακανονισμούς που έγιναν από τα καταστήματα της επιχείρησης και δεν έχουν συνυπολογιστεί εκείνοι που γίνονται μέσω των τηλεφωνικών κέντρων.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 200 εκατ ευρώ οφειλών έχουν μπει σε διακανονισμό τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα οι αιτήσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπές καταναλωτών με μεγάλες οφειλές από την αρχή του έτους και για το σύνολο των παρόχων φθάνουν τις 230.000 ενώ από αυτές εκτελείτε το 35-40%.

Υψηλού κόστους η διατήρηση του στόχου για 15 -20 λεπτά ανά kWh

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι πάροχοι μιλούν για τιμές ανά KWh που μπορεί να ξεπερνούν τα 40 λεπτά για τον Αύγουστο, αφού η χονδρεμπορική τιμή βρίσκεται στα 350 ευρώ/MWh και βαίνει αυξανόμενη ενώ η πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο μιλάει για ακόμη μεγαλύτερα ύψη.
Βεβαίως από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί η επιδότηση που θα δίνει η κυβέρνηση μέσω του ΤΕΜ αλλά όταν η επιδότηση για τον Ιούλιο φθάνει τα 722 εκατ ευρώ με τιμή χονδρικής τα 240 ευρώ/MWh, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν τους επόμενους μήνες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η τιμή της KWh για τους καταναλωτές να κυμαίνεται μεταξύ 15-20 λεπτών, όμως η διαφορά έως τα 40 λεπτά είναι τεράστια και θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από τα χρήματα που θα παρακρατούνται από τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά.
Έσοδα που θα προκύπτουν από τα τεράστια ποσά που θα καλούνται να πληρώνουν οι προμηθευτές για να αγοράζουν ενέργεια. Και βεβαίως όταν οι εταιρίες προμήθειας είναι καθετοποιημένοι όμιλοι ίσως να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας.

Τι γίνεται όμως με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται μόνο στην προμήθεια;
Ο κίνδυνος να σκάσουν εταιρίες είναι υπαρκτός.
Άλλωστε οι Γάλλοι προχωρούν ήδη στην κρατικοποίηση της EdF, ενώ η γερμανική UNIPER έχει ζητήσει κρατική ενίσχυση 11 δις ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης