Ενέργεια

Μετατίθεται μετά τις 21/7 η δημοσιοποίηση των νέων τιμολογίων από τους Παρόχους - Η επιστολή Σκρέκα

Μετατίθεται μετά τις 21/7 η δημοσιοποίηση των νέων τιμολογίων από τους Παρόχους - Η επιστολή Σκρέκα
Έως τις 25 Ιουλίου μετατίθεται η ημερομηνία για τις ανακοινώσεις των νέων τιμολογίων από τους Παρόχους
Σχετικά Άρθρα

Σημαντική αλλαγή όσον αφορά τις ανακοινώσεις των παρόχων για τα νέα τιμολόγια, αφού το ΥΠΕΝ αποφάσισε τελικά να μετατεθεί αυτό αφότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το αν ο Nord Stream 1 συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μετά την 21η Ιουλίου του 2022.

Και αυτό γιατί θα κλείσουν οι στρόφιγγες το διάστημα 11 – 21 Ιουλίου, όπως είναι γνωστό, λόγω συντήρησης. Εκφράζονται αμφιβολίες όμως αν οι Ρώσοι θα ανοίξουν και πάλι τις ροές του αγωγού.

Η ενδεχόμενη πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης του Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, προοιωνίζεται την τέλεια καταιγίδα που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα επιφέρει τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και επάρκειας τροφοδοσίας.

Η επιστολή του υπουργού προς τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας


«Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/04.07.2022), σχετικά με τη Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα της παρ. 2, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 περ. (β) του ίδιου άρθρου για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία θα παρέλθει μεθαύριο και δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα».


Oι προειδοποιήσεις


Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) F.Birol έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη για να ενισχύσει την πολιτική της μόχλευση.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και «εκπληρώνει αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις της» προς την Ευρώπη, κατηγορώντας τη μειωμένη προμήθεια στις κυρώσεις που καθυστέρησαν την επιστροφή του εξοπλισμού από τον Καναδά στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτό είναι πρόσχημα για να στείλουν λιγότερο φυσικό αέριο και να ανεβάσουν τις τιμές - ωθώντας τη Γερμανία να ενεργοποιήσει το "στάδιο συναγερμού" του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, ενώ άλλες χώρες έχουν προχωρήσεις στη λήψη μέτρων για να αποτρέψουν τις χειμερινές ελλείψεις.

Μάλιστα, οι traders φυσικού αερίου και οι αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί τουλάχιστον την ευκαιρία να παρατείνει τη διακοπή, ασκώντας ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς χονδρικής, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν 100% μέχρι στιγμής φέτος.

Εφοδιασμός

Εάν το Nord Stream 1 δεν διορθωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η Ευρώπη δεν θα έχει αρκετό εφοδιασμό φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω.

«Ενώ η Ευρώπη ανταποκρίνεται με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης της παραγωγικής ικανότητας άνθρακα και της διοργάνωσης δημοπρασιών βιομηχανικού αερίου για τη μείωση της ζήτησης, βλέπουμε να αυξάνονται ανοδικά οι τιμές (ολλανδικού φυσικού αερίου) και να γίνονται αυστηρότεροι οι περιορισμοί στη ζήτηση στη βορειοδυτική Ευρώπη, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. " επεσήμαναν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης