Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επίταξη ή και κλείσιμο σχεδιάζει η Γαλλία σε μονάδες φυσικού αερίου τον χειμώνα που έρχεται

Επίταξη ή και κλείσιμο σχεδιάζει η Γαλλία σε μονάδες φυσικού αερίου τον χειμώνα που έρχεται
Η Γαλλία σκέφτεται να κατασχέσει εργοστάσια φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα
Η Γαλλία σχεδιάζει να επιτάξει τη λειτουργία των σταθμών που λειτουργούν με φυσικό αέριο για να αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα εν μέσω χαμηλής πυρηνικής παραγωγής και φόβων για διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε η κυβέρνηση αργά την Πέμπτη.

Προληπτικά μέτρα

«Η ευθύνη μας είναι να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια, λαμβάνοντας μέτρα για να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν για τις χειμερινές προμήθειες ενέργειας εάν το Nord Stream 1 δεν επιστρέφει online μετά τη διακοπή συντήρησης τον Ιούλιο.

Η ρωσική Gazprom τον περασμένο μήνα μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού από 55 bcm έως 40%, επικαλούμενη τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που απαγορεύουν στους αεριοστρόβιλους να επιστρέψουν στη Ρωσία μετά από συντήρησή τους στον Καναδά.
Το Παρίσι θα μπορούσε να διατάξει τους φορείς εκμετάλλευσης σταθμών που λειτουργούν με φυσικό αέριο να περιορίσουν ή να αναστείλουν τη λειτουργία τους σε περίπτωση απειλής «την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο», σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος η ανθεκτικότητα στην κρίση

Εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος συμπίεσης του ενεργειακού εφοδιασμού, ο υπουργός Ενέργειας θα μπορούσε να «ονομάσει ένα χειριστή» για τη λειτουργία «μερικών από αυτές τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με αέριο», ανέφερε το νομοσχέδιο.
«Αυτές οι διατάξεις θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γαλλίας αλλά και της ΕΕ», δήλωσε η Pannier-Runacher, είπε.

Τα μέτρα ήταν μόνο «προληπτικά» σε περίπτωση επιδείνωσης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες, είπε στον Montel μια εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας. «Σε αυτή τη φάση δεν είμαστε έτοιμοι για να σχεδιάσουμε και να ενεργοποιήσουμε αυτήν την επιλογή», ​​πρόσθεσε.
Το κράτος θα αποζημιώσει τους φορείς εκμετάλλευσης για την άμεση ζημία που σχετίζεται με την επίταξη ή την αναστολή σε μονάδες φυσικού αερίου αλλά δεν θα λειτουργούσε τις μονάδες με κέρδος, σύμφωνα με το προσχέδιο νομοσχεδίου.

Πλήρη αποθέματα φυσικού αερίου

Επιπλέον, η υπουργός Ενέργειας θα έθετε έναν ελάχιστο στόχο και μια διαδρομή για την αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου μέχρι το χειμώνα.
Οι προμηθευτές θα έχουν εντολή να αγοράσουν αρκετή χωρητικότητα για να γεμίσουν πλήρως τις μονάδες έως την 1η Νοεμβρίου», ασφαλής τροφοδοσία κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, επιβεβαίωσε η Pannier-Runacher.

Οι γαλλικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν γεμάτες τελευταία φορά κατά 65,7%, αυξημένες κατά 13,4 ποσοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος και 5,2 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τον στόχο του μπλοκ να φτάσει στο 80% πλήρη έως την 1η Νοεμβρίου.
Τα σχέδια για αναγκαστική αγορά σταθμών αερίου και τα υποχρεωτικά μέτρα για την ενίσχυση της αποθήκευσης αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού της Γαλλίας και την «ενεργειακή κυριαρχία».

Έργα υποστήριξης

Αυτά περιλαμβάνουν επίσης ένα έργο πλωτών τερματικών σταθμών LNG 50 TWh/έτος στο λιμάνι της Χάβρης, στα δυτικά.
Η εγκατάσταση ήταν «απαραίτητη για να μειωθεί γρήγορα η εξάρτηση της Γαλλίας από το ρωσικό αέριο, αλλά δεν ήταν προοριζόταν να είναι μόνιμη», είπε η Pannier-Runacher.

Η Greenpeace επέκρινε το έργο καθώς θα περνούσε από μια ταχεία περιβαλλοντική αδειοδότηση διαδικασία, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερων ορυκτών καυσίμων στη χώρα από τα τέλη του 2023 για έως και τρία χρόνια, πολύ πέρα ​​από την τρέχουσα απειλή εφοδιασμού.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ανοίξει εκ νέου τη μονάδα καύσης άνθρακα Emile Huchet 6 (595 MW ) της GazelEnergie, η οποία έκλεισε στα τέλη Μαρτίου.
Το Παρίσι θα επιτρέψει επίσης στην EDF να αυξήσει τις ώρες λειτουργίας στα 1,8 GW Cordemais εργοστάσιο με καύση άνθρακα για να αποφευχθεί μια δυσκολία στην παροχή ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης