Τελευταία Νέα
Απόψεις

Daniel Yergin (S&P): Έρχεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση στην Ιστορία

Daniel Yergin (S&P): Έρχεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση στην Ιστορία
«Η σημερινή κρίση μπορεί να είναι η χειρότερη στην Ιστορία» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της S&P Global, Daniel Yergin
Είναι η σημερινή ενεργειακή κρίση τόσο σοβαρή όσο αυτή που προκάλεσε το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970; διερωτάται με άρθρο του στο Project Syndicate ο αντιπρόεδρος της S&P Global, Daniel Yergin.
Αυτό το ερώτημα απασχολεί, αν μη τι άλλο, όλο την υφήλιο, καθώς οι καταναλωτές πλήττονται από τις υψηλές τιμές, οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, οι πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες παλεύουν με τον πληθωρισμό και τα κράτη με τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών τους.
«Άρα, ναι, αυτή η ενεργειακή κρίση είναι εξίσου σοβαρή» αποφαίνεται ο Daniel Yergin και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, η σημερινή κρίση μπορεί να είναι η χειρότερη στην Ιστορία».
Γιατί; Στη δεκαετία του 1970 αφορούσε μόνο το πετρέλαιο, ενώ η τρέχουσα περιλαμβάνει το φυσικό αέριο, τον άνθρακα, ακόμη και τον κύκλο των πυρηνικών. 
 
Εκτός από το ότι διογκώνει τον πληθωρισμό, κατακερματίζει την αγορά καθιστώντας την ευάλωτη σε διαταραχές, ενώ μειώνει την οικονομική ανάπτυξη.
Και, μαζί με τη γεωπολιτική κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βαθαίνει περαιτέρω το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Η σημερινή ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πέρυσι, όταν η ζήτηση αυξήθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία είχαν ληφθεί για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης