Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Trudeau: Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση η επιστροφή του αεριοστροβίλου

Trudeau: Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση η επιστροφή του αεριοστροβίλου
Ο αεριοστρόβιλος είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επαναφορά και λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 της Gazprom
Σχετικά Άρθρα

Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau δήλωσε ότι η εξαίρεση των κυρώσεων που έκανε για την επιστροφή του επισκευασμένου αεριοστρόβιλου της Ρωσίας ήταν μια «πολύ δύσκολη» απόφαση να ληφθεί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Όπως είναι γνωστό, ο αεριοστρόβιλος είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επαναφορά και λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 της Gazprom. Χωρίς αυτό, ο ρωσικός όμιλος έχει δηλώσει ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού. Επιπλέον, η Gazprom είπε ότι «δεν διαθέτει ούτε ένα έγγραφο που να επιτρέπει στη Siemens να φέρει πίσω έναν κινητήρα αεριοστροβίλου από τον Καναδά για τον σταθμό Portovaya». Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η αποστολή της τουρμπίνας θα στηρίξει «την ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, καθώς συνεχίζει τη μετάβαση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Παράλληλα, η Ουκρανία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Καναδά να επιστρέψει τον στρόβιλο, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζονται οι ισχύουσες κυρώσεις. Μάλιστα, προτρέπει την χώρα να ανακαλέσει την απόφασή της, η οποία προσαρμόστηκε στα «καπρίτσια της Ρωσίας». «Εάν οι χώρες δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις που έχουν συμφωνήσει για κυρώσεις, πώς μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη;» είπε μια ουκρανική κυβερνητική πηγή την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Trudeau, «οι κυρώσεις στόχευαν τον Putin και δεν έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν τους συμμάχους μας και τους πληθυσμούς τους».

Η «συμπεριφορά» της Gazprom

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Gazprom άρχισε να μειώνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, κατηγορώντας τη μείωση των ροών σε έναν στρόβιλο που έλειπε, ο οποίος δεν είχε ακόμη επιστραφεί μετά από συντήρηση από τη Siemens. Εκείνη την εποχή, η Siemens είπε ότι ήταν αδύνατο να επιστρέψει ο στρόβιλος λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων.

Οι ροές της Gazprom μέσω του Nord Stream 1 έχουν μειωθεί στο 40% της χωρητικότητας σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης