Ενέργεια

Τσέχος πρωθυπουργός: Γιατί δεν πρέπει να ενταχθεί στις νέες κυρώσεις της ΕΕ το φυσικό αέριο

Τσέχος πρωθυπουργός: Γιατί δεν πρέπει να ενταχθεί στις νέες κυρώσεις της ΕΕ το φυσικό αέριο
Ζητούμενο των κυρώσεων είναι να ζημιωθεί η Ρωσία και όχι οι χώρες που τις επιβάλλουν, τόνισε μεταξύ άλλων ο Fiala

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά είναι ήδη σαφές ότι δεν θα περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς πάρα πολλά κράτη μέλη δεν μπορούν να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala στο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πακέτο τις επόμενες ημέρες και τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να το εγκρίνουν αμέσως μετά, δήλωσε ο Fiala σε συνέντευξή του.

Αγκάθι η ενέργεια

Σύμφωνα με τον Fila, η ένταξη της ενέργειας στις κυρώσεις αποτελεί μια προβληματική ιστορία, καθώς ζητούμενο είναι να ζημιωθεί η Ρωσία και όχι οι χώρες που επιβάλλουν τις κυρώσεις. Για τον λόγο αυτό θεωρεί, ότι πιθανώς το αέριο δεν θα συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο των κυρώσεων.

Μάλιστα, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, είναι μία από αυτές τις χώρες, που εξαρτάται από τη Ρωσία για σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο. Συνολικά, η ΕΕ βασιζόταν στη Ρωσία για το 40% του φυσικού της αερίου πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Fiala είπε ότι οι Τσέχοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, «αλλά αυτό δεν θα συμβεί αυτόν τον χειμώνα».

Οι σκιές φόβου

Οι τελευταίες κυρώσεις προετοιμάζονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων στην Ευρώπη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παρατείνει την προγραμματισμένη συντήρηση του βασικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει 10 ημέρες. Αυτό θα περιόριζε περαιτέρω τις ευρωπαϊκές προμήθειες και θα διαταράξει τα σχέδια των χωρών να γεμίσουν τις αποθήκες για το χειμώνα, οδηγώντας τις σε ενεργειακή κρίση.

Ο Fiala είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσουν οι ροές από το Nord Stream 1, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως το LNG, και να είναι έτοιμη να μοιραστεί τις προμήθειες μεταξύ των κρατών μελών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης