Ενέργεια

Χ. Δούκας: Η Ελλάδα, μοναδική αγορά στην Ευρώπη, με αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Χ. Δούκας: Η Ελλάδα, μοναδική αγορά στην Ευρώπη, με αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, γίνεται με αύξηση εισαγωγών LNG, που ανεβάζει κι άλλο το κόστος

«Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει αυξήσει τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή είναι η Ελλάδα, καθώς έχει αγγίξει το 60% σε σχέση με το πρότερο 40%» τόνισε ο Χάρης Δούκας, μιλώντας στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα πλαίσια του 3ου συνεδρίου του κόμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η Ελλάδα καταγράφεται μέσα στις 3 ακριβότερες στο ρεύμα στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα όλο το 2021 και το 2022. «Γιατί; Καθώς είμαστε ιδιαίτερα εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και περισσότερο εκτεθειμένοι στην κερδοσκοπία»,

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε πως η προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, γίνεται με αύξηση εισαγωγών LNG, που ανεβάζει κι άλλο το κόστος. Είναι οι μοναδικές σίγουρες επενδύσεις».

«Εμείς λέμε η χώρα αντί για κόμβος που θα εισάγει και θα εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, να γίνουμε κόμβος παραγωγής και εξαγωγής καθαρής, πράσινης ενέργειας», επεσήμανε, αναδεικνύοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ σχολίασε και το πρόβλημα του υπερκορεσμού των δικτύων στη χώρα.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων, όπου όπως είπε «η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Φινλανδία”, σχολιάζοντας πως η όποια μείωση καταγράφηκε στην τιμή του πετρελαίου, δεν έφτασε στην αντλία της κατανάλωσης.

Κριτική άσκησε παράλληλα στην κυβέρνηση για τον μηχανισμό του πλαφόν στο ρεύμα, σχολιάζοντας πως “κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, γι αυτό και δεν ανακοινώθηκαν», ενώ αναφορικά με τα υπερκέρδη και το πλαφόν ανά τεχνολογία τόνισε χαρακτηριστικά: “Μπήκε πλαφόν 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα υδροηλεκτρικά, όταν το κόστος τους μαζί με τα κέρδη υπολογίζεται στα 40 ευρώ. Άρα για ποια υπερκέρδη μιλάμε;»

Τέλος υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει πρόταση για πλαφόν στη λιανική του ρεύματος στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη της ΕΕ», με το κόστος να υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ το μήνα, που όπως σημείωσε «θα βρεθούν από την  Πολιτεία αλλά και από τα υπερκέρδη των εταιρειών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>