Γερμανία: Δεν «πείθουν» οι επιδόσεις στις ΑΠΕ το α΄6μηνο του 2022 - Τα «παράπονα» των Ενώσεων

Γερμανία: Δεν «πείθουν» οι επιδόσεις στις ΑΠΕ το α΄6μηνο του 2022 - Τα «παράπονα» των Ενώσεων

Το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την περασμένη βδομάδα και το μεγάλο πακέτο για την μετάβαση κατά 80% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠΕ) μέχρι το 2035

Η Γερμανία εγκατέστησε 997 MW χερσαίας αιολικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρόμοια με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche WindGuard, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της BWE και της VDMA Power Systems και αναμεταδίδει το renews.

Σύμφωνα με τις Ενώσεις, η φετινή επίδοση μέσω της προσθήκης δυναμικότητας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο δεν είναι αρκετή για να επιτύχει η χώρα τους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ «δημιουργεί φιλόδοξους σχεδιασμούς για τον κλάδο» επισημαίνουν οι Ενώσεις.

Παραμένουν τα κλασικά προβλήματα

Αν και τα εμπόδια με τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις παραμένουν και ειδικά την τελευταία 5ετία η γραφειοκρατία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, υπάρχει πίστη ότι στο μέλλον θα προστεθούν και άλλα νομοσχέδια αυτού του ύφους για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών και οι προμηθευτές τους αντιμετωπίζουν αυξήσεις κόστους και ανεπαρκή δυναμική στην αγορά, σε καθεστώς  σημαντικής οικονομικής πίεσης. «Η προσθήκη της αιολικής ενέργειας δεν μπορεί πλέον να περιμένει - όλα τα εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής για την ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία», δήλωσε ο Dennis Rendschmidt, Διευθύνων Σύμβουλος της VDMA Power Systems.

Ο στόχος για τις ΑΠΕ

Το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την περασμένη βδομάδα και το μεγάλο πακέτο για την μετάβαση κατά 80% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠΕ) μέχρι το 2035, με ειδική πρόβλεψη για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στο 2% της επιφάνειας κάθε γερμανικού κρατιδίου. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το 2035 η Γερμανία να έχει μεταβεί κατά 100% στις ΑΠΕ. Mάλιστα ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Χάμπεκ που βρίσκεται πίσω από την επίσπευση του νόμου για τις ΑΠΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν η Γερμανία είχε κάνει αυτό το βήμα πριν από δέκα χρόνια δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση».

Ο νέος νόμος θα ορίζει δεσμευτικούς στόχους για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κρατίδιο και θα προβλέπει να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, στον «βαθμό που είναι πρέπον», στο καθένα από αυτά.

Αν τα κρατίδια δεν εκπληρώνουν τους καθορισμένους στόχους εντός προθεσμιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να αίρει περιορισμούς για την ελάχιστη απόσταση μεταξύ κατοικημένων περιοχών και αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης