Ενέργεια

Διπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή το επόμενο 12μηνο - Στο 1 δισ οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο

Διπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή το επόμενο 12μηνο - Στο 1 δισ οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο

Περί το 1,5-1,7 δισ. ευρώ ως ενίσχυση από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να δοθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Σε διπλασιασμό της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη για τους επόμενους 12 μήνες θα προχωρήσει η ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (14/7) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για την κάλυψη των αναγκών των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ με καύσιμο θα ενεργοποιηθούν τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας και της Βεύης.
Εκτιμάται ότι η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα αυξηθεί από 5 TWh σε 10 TWh για τους 12 μήνες καλύπτοντας το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ εντός του φθινοπώρου εξάλλου θα τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής ρεύματος Πτολεμαΐδα 5.

Δημοσιονομικό κόστος

Πάντως στη χθεσινή σύσκεψη πέραν της ενεργειακής επάρκειας κεντρικό ζήτημα ήταν και το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να δοθούν περί το 1,5-1,7 δισ. ευρώ ως ενίσχυση στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έναντι 850 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικώς για την ίδια χρονική περίοδο. Η αύξηση της πρόβλεψης για το δημοσιονομικό κόστος, οφείλεται στην τελευταία μεγάλη άνοδο των τιμών του ρεύματος και του αερίου. Ας σημειωθεί δε ότι στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια που συγκεντρώνει το ΤΕΜ από την αγορά ενέργειας και βέβαια οι εκτιμήσεις έχουν γίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Για σήμερα η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 341,17 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση 25,8% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα κυρίως λόγω των εξαγωγών, που έφθασαν στο 16,3% του χθεσινού όγκου συναλλαγών.
Στο φυσικό αέριο, η τιμή TTF στο συμβόλαιο Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 174,500 ευρώ/MWh (-3,327%).

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το ύψος των επιδότησης που θα καταβληθεί τον Ιούλιο θα φθάσει στα 722 εκατ. ευρώ, με βάση τη μέση τιμή ηλεκτρισμού χονδρικής του Ιουνίου, που ήταν τα 249,87 ευρώ/MWh. Όμως με την αύξηση που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές χονδρική του ρεύματος- καθώς τις περισσότερες ημέρες του Ιουλίου κινείται πολύ πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, το μηνιαίο κόστος της επιδότησης υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Ευνοϊκή η θέση της Ελλάδας

Σε ότι αφορά την επάρκεια πάντως, η Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω των εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού, ενώ η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ όπως πιθανότατα και οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν συμβολαιοποιήσει με option πρόσθετες ποσότητες φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τους επόμενους μήνες, αν χρειαστεί. Η χώρα εφοδιάζεται επίσης με αζέρικο αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ, ενώ σε περίπτωση ανάγκης προβλέπεται να “γυρίσουν” σε καύση diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, της ΔΕΗ και ιδιωτών.

Πάντως στην Ευρώπη κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την επάρκεια αερίου τον χειμώνα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell να προειδοποιεί για ένα πραγματικά σκληρό χειμώνα που έρχεται, όσο οι ροές ρωσικού αερίου παραμένουν μειωμένες.
Το Κρεμλίνο, μέσω των δηλώσεων της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατέστησε σχεδόν σαφές ότι η Μόσχα συναρτά το άνοιγμα της στρόφιγγας στον αγωγό Nord Stream 1 από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και από την άφιξη της περίφημης τουρμπίνας από τον Καναδά, η οποία ακόμα αναμένεται.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης