Ενέργεια

EIA: Αύξηση των εβδομαδιαίων εξαγωγών LNG των ΗΠΑ - Επαρκούν για την Ευρώπη;

EIA: Αύξηση των εβδομαδιαίων εξαγωγών LNG των ΗΠΑ - Επαρκούν για την Ευρώπη;
Το 2021 η ΕΕ εισήγαγε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ από τις ΗΠΑ ήρθα συνολικά 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Στην πιο πρόσφατη βραχυπρόθεσμη προοπτική ενέργειας για την εβδομάδα μεταξύ 7 και 13 Ιουλίου, η EIA αναφέρει ότι 23 πλοία LNG αναχώρησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για τέσσερα φορτία LNG περισσότερα από την τελευταία εβδομάδα όσον αφορά τις εξαγωγές LNG. Ειδικότερα, επτά πλοία αναχώρησαν από το Sabine Pass, πέντε από το Corpus Christi, τέσσερα από το Calcasieu Pass, τέσσερα από το Cameron, δύο από το Cove Point και ένα από το νησί Elba. Είχαν μια συνδυασμένη ικανότητα μεταφοράς LNG 84 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Παράλληλα, ο τερματικός σταθμός Calcasieu Pass της Venture Global LNG στο Cameron Parish της Λουιζιάνα, έλαβε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC) για να θέσει σε λειτουργία το Liquefaction Block 9. Με αυτήν την εξουσιοδότηση, το Calcasieu Pass έθεσε σε λειτουργία και τα εννέα τμήματα των δύο τρένων υγροποίησης το καθένα.

H δυσκολία της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Με βάση τα δεδομένα του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 45,5% των αναγκών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το 4.8% από το Κατάρ, το 6,6% από τις ΗΠΑ, το 12,6% από την Αλγερία και το 23,6% από τη Νορβηγία, με το υπόλοιπο 7,1% να είναι από άλλες πηγές.

Με άλλα λόγια, η διαφορά μεγέθους μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι τεράστια και χαώδης σε επίπεδο αριθμών. Το 2021 η ΕΕ εισήγαγε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ από τις ΗΠΑ ήρθα συνολικά 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Φέτος η ποσότητα φυσικού αερίου –σε μορφή LNG – που θα έρθει στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη καθώς το πρώτο τρίμηνο ήρθαν ήδη 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με τις συνολικές εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί. Ωστόσο ακόμη και έτσι δεν φαίνεται να μπορούν εύκολα σε βραχύ χρόνο οι αμερικανικές εξαγωγές να καλύψουν το κενό που θα άφηνε μια «βίαιη» ενεργειακή απεξάρτηση.

Τα δεδομένα

Με αφορμή τις τελευταίες δυσάρεστες και αβέβαιες εξελίξεις στο παγκόσμιο ενεργειακό μέτωπο, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη για να βοηθήσουν τους συμμάχους τους να διακόψουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι εξαγωγές των ΗΠΑ περιορίζονται λόγω της ικανότητας της υγροποίησης της χώρας και της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας στον τερματικό σταθμό LNG του Freeport αφού η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα εξαγωγής LNG των ΗΠΑ επλήγη από πυρκαγιά τον Ιούνιο. Η Freeport LNG εκτίμησε ότι ο τερματικός σταθμός, θα μπορούσε να ξαναρχίσει τη λειτουργία του μέχρι τον Οκτώβριο. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι η διακοπή θα διαρκέσει περισσότερο. Οι επτά μεγαλύτερες μονάδες LNG των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου της Freeport LNG, έχουν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να εξάγουν περίπου 13,6 bcfd. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο, αλλά θα χρειαστεί χρόνος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης