Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Bloomberg Green: H υπεράκτια αιολική ενέργεια "κλειδί" για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών

Bloomberg Green: H υπεράκτια αιολική ενέργεια
Το 2014, το κόστος αναφοράς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ήταν υπερδιπλάσιο από το κόστος της ενέργειας με αέριο. Σήμερα, είναι μόλις 7% υψηλότερο.

Το καλοκαίρι του 2022 δεν είναι μια σταθερή εποχή για την παγκόσμια ενέργεια σύμφωνα με το Blomberg Green. Τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων είναι λίγα, η ζήτηση εκτοξεύεται χάρη στα κύματα καύσωνα και τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη, προειδοποιήσε αυτή την εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν εξαιρούνται από τις παγκόσμιες τάσεις που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω. Λόγω του πληθωρισμού και των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, το κόστος κατασκευής νέων χερσαίων αιολικών πάρκων αυξήθηκε κατά 7% το περασμένο έτος.
Το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί δύο φορές περισσότερο και το κόστος αποθήκευσης της μπαταρίας περισσότερο από 8%.
Η προκύπτουσα τιμή ενέργειας από νέο έργο αιολικής ή ηλιακής ενέργειας που κατασκευάστηκε σήμερα έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 2019, μετά από μια δεκαετία τάσης μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Bloomberg_1.jpg


Αλλά ταυτόχρονα, η ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Τα στοιχεία του κόστους είναι σημαντικά, αλλά ίσως πιο σημαντικά είναι οι λεπτομέρειες των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες λειτουργούν νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.  Το κόστος της χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Την ίδια στιγμή, το κόστος της ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι το χάσμα μεταξύ αιολικής και ηλιακής ενέργειας (γενικά οι επιλογές με το χαμηλότερο κόστος στα περισσότερα ανεπτυγμένα δίκτυα) και του άνθρακα και του φυσικού αερίου έχει διευρυνθεί, δεν έχει κλείσει. Τα κενά μεταξύ αιολικής και ηλιακής ενέργειας, και της ενέργειας με καύση άνθρακα, είναι μεγαλύτερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθούν να μην είναι τόσο μεγάλα όσο το 2020. Τα κενά μεταξύ αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της ενέργειας με καύση αερίου, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερα.

Ενώ το κόστος της χερσαίας αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί, το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί. Το 2014, το κόστος αναφοράς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ήταν υπερδιπλάσιο από το κόστος της ενέργειας με αέριο. Σήμερα, είναι μόλις 7% υψηλότερο.

Bloomberg_2.JPG


Η τελευταία δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία οι προγραμματιστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέρουν τις χαμηλότερες εφικτές τιμές για πώληση ενέργειας στο μέλλον, είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι ο κλάδος αναμένει χαμηλότερο κόστος.

Η δημοπρασία ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, αναθέτοντας συμβόλαια 10,8 γιγαβάτ, με περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού όγκου να πηγαίνει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια εισήλθε επίσης στις χαμηλότερες τιμές προσφοράς για πρώτη φορά, κάτω από την αιολική και ηλιακή στην ξηρά. Η χαμηλή τιμή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των 37,35 £ (44,61 $) ανά μεγαβατώρα είναι περίπου το ένα τέταρτο της τρέχουσας τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επόμενη μέρα.

Bloomberg3.jpg


Τέλος, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν επίσης ότι οι υπεράκτιοι προγραμματιστές αιολικής ενέργειας βλέπουν ευκαιρίες ακόμη και σε πολύ ασταθείς αγορές. Ιστορικά, τα υπεράκτια αιολικά έργα θα πουλούσαν όλη την ισχύ τους μέσω ενός σταθερού συμβολαίου 15 ετών. Αυτή τη φορά, μερικοί προγραμματιστές του Ηνωμένου Βασιλείου εξασφάλισαν μόνο μέρος των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σταθερό συμβόλαιο 15 ετών, επιλέγοντας να πουλήσουν το υπόλοιπο μέσω ιδιωτικών συμβολαίων απευθείας με μεγάλους πελάτες ή απευθείας στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι στρατηγικές εξυπηρετούν τρεις σκοπούς.

Πρώτον, βοηθούν τη χώρα να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές χονδρικής για δεκαπέντε χρόνια.
Δεύτερον, μπορούν να αμβλύνουν την επίπτωση των υψηλών (και ασταθών) τιμών για μεγάλους πελάτες που είναι ικανοί να κλειδώσουν μακροπρόθεσμα σταθερές τιμές αιολικής ενέργειας.
Τέλος, επιτρέπουν στους προγραμματιστές να κάνουν και κάτι ανάποδα, όπου είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους για τη μορφή της αγοράς ενέργειας στο μέλλον.

Οι σημερινές αγορές είναι γεμάτες προκλήσεις και κινδύνους και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αισθάνονται τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας στο συνολικό πληθωρισμό. Οι τιμές της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνονται μαζί με όλες τις τιμές ενέργειας, ενώ εξακολουθούν να είναι η επιλογή με τη χαμηλότερη τιμή στις περισσότερες αγορές, με τη δυνατότητα να κλειδώνουν αυτές οι τιμές για χρόνια. Το "κλειδωμένο" χαμηλό κόστος, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να είναι ένα σημείο οικονομικής ανακούφισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης