Ενέργεια

Αδύνατα τα PPAs με το πλαφόν στις τεχνολογίες - Οι 3 προτάσεις ΕΒΙΚΕΝ στον Σκρέκα

Αδύνατα τα PPAs με το πλαφόν στις τεχνολογίες - Οι 3 προτάσεις ΕΒΙΚΕΝ στον Σκρέκα
Δυναμιτίζεται το Green Pool - Eξαίρεση από το πλαφόν των ΑΠΕ που συνάπτουν μακροχρόνια διμερή
Η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και μεγάλων καταναλωτών όπως οι βιομηχανίες αλλά και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύεται σε μονόδρομο υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς.

Ωστόσο, τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι προμηθευτές διαπιστώνουν ότι η σύναψη διμερών συμβολαίων είναι αδύνατη μετά την υιοθέτηση του νέου μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού που προσδιορίζει πλαφόν αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες παραγωγής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά δεν ισχύει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας όπως ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Γιατί είναι ανεφάρμοστα τα διμερή

Η αδυναμία σύναψης PPAs εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας τίθεται με έμφαση από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ΕΒΙΚΕΝ ήδη από την έναρξη λειτουργίας της Προθεσμιακής Αγοράς, ενώ πλέον μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τη λειτουργία της αγοράς, έχει ενταχθεί και στην ατζέντα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετοί από τους οποίους διαπιστώνουν ότι σύντομα δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν το ρίσκο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν hedging μέσω της σύναψης PPAs.

Η ΕΒΙΚΕΝ έχει θέσει το θέμα σε τουλάχιστον δυο επιστολές της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα, ζητώντας κατ΄αρχήν να εξαιρεθούν από το πλαφόν αποζημίωσης οι ΑΠΕ που έχουν συνάψει PPA και έχουν εγγραφεί στο Green Pool και παράλληλα να υποχρεωθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα επιτρέπει τη σύναψη διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση, χωρίς να είναι υποχρεωτικό η συναλλαγή, ή η εκκαθάριση της να γίνεται μέσω του Χρηματιστηρίου.

Δυναμιτίζεται η λειτουργία του Green Pool

Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της για την εξαίρεση των ΑΠΕ που έχουν συμβόλαιο PPA, από το πλαφόν αποζημίωσης, σημειώνει κατ’ αρχήν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να συναφθούν διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση μεταξύ ενός αγοραστή (βιομηχανία ή προμηθευτής) με κάποιον παραγωγό συμβατικής μονάδας ή μονάδας ΑΠΕ, χωρίς η ενέργεια να περάσει υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο και χωρίς οι συναλλαγές να γίνουν στην οριακή τιμή (ΟΤΣ).

Μιλάει δε για «χαρακτηριστική καθυστέρηση» από το Χρηματιστήριο Ενέργειας να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, παρέχοντας τη δυνατότητα τα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση να μην περνούν υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής όλων των τεχνολογιών, θα δημιουργήσουν δυσχέρειες στη σύναψη διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, ακόμη και εάν οι συμβάσεις αφορούν νέες υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά την 1.1.2023.

Επίσης σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η επιβολή πλαφόν, δυναμιτίζει τη λειτουργία του Green Pool, δηλαδή του μηχανισμού που έχει υποβάλει το ΥΠΕΝ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προς έγκριση, με στόχο τη στήριξη της σύναψης PPAs μεταξύ μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ.
Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της, σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο Green Pool aggregator θα πουλάει το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ στην αγορά, όμως τα έσοδα του, λόγω ακριβώς της επιβολής του πλαφόν, δεν θα επαρκούν για την αγορά ισόποσης ενέργειας άλλες ώρες στην πολύ υψηλότερη ΟΤΣ.

Oι 3 προτάσεις της ΕΒΙΚΕΝ

Με βάση αυτά τα δεδομένα με την επιστολή της, η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα:

-Να υποχρεωθεί το χρηματιστήριο να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει την σύναψη διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση χωρίς να είναι υποχρεωτικό η συναλλαγή ή και η εκκαθάριση να γίνεται μέσω του χρηματιστηρίου.

-Σε διαφορετική περίπτωση να εξαιρεθούν της επιβολής πλαφόν εκείνες οι ΑΠΕ, οι οποίες θα υπογράψουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια με υποχρεωτική φυσική παράδοση με βιομηχανίες για μονάδες που τεθούν σε λειτουργία μετά την 1.1.2023.

-Να εξαιρεθούν από την επιβολή πλαφόν οι μονάδες ΑΠΕ οι οποίες συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις στο πλαίσιο του Green Pool και θα εγγραφούν στο αντίστοιχο μητρώο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης