Ενέργεια

Von der Leyen: Στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη ρώσικη απεξάρτηση

Von der Leyen: Στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη ρώσικη απεξάρτηση
H επικεφαλής της ΕΕ πηγαίνει στο Αζερμπαϊτζάν σε αναζήτηση συμφωνίας για το φυσικό αέριο
Σχετικά Άρθρα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ταξιδεύει στο Μπακού σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου σε αναζήτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, όπως δήλωσε το γραφείο της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
«Εν μέσω της συνεχιζόμενης οπλοποίησης των ενεργειακών της προμηθειών από τη Ρωσία, η διαφοροποίηση των ενεργειακών μας εισαγωγών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν στο Twitter. "Η Πρόεδρος von der Leyen και ο Επίτροπος (Ενέργειας) Kadri Simson βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία."

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters στις 14 Ιουλίου, η Επιτροπή πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και την υποστήριξη της επέκτασης ενός αγωγού για να γίνει αυτό.
Η Επιτροπή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η ρωσική διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας σταμάτησε φέτος και οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας περιορίστηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, ακόμη και όταν μια τακτική περίοδος συντήρησης 10 ημερών στον γιγάντιο αγωγό Nord Stream 1 πρόκειται να τελειώσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Στο Twitter την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, είπε: «Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συμμορφώνεται πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης