Περιβάλλον

Η Βρετανία ζει την πιο καυτή ημέρα στην ιστορία της - Ασφυκτικές συνθήκες στην Ευρώπη

Η Βρετανία ζει την πιο καυτή ημέρα στην ιστορία της - Ασφυκτικές συνθήκες στην Ευρώπη
Καύσωνας και πυρκαγιές ταλαιπωρούν την Ευρώπη
Η Βρετανία ζει την πιο καυτή ημέρα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά, αναγκάζοντας τις εταιρείες τρένων να ακυρώσουν δρομολόγια, τα σχολεία να κλείσουν νωρίς και τους υπουργούς να παροτρύνουν το κοινό να μείνει στο σπίτι.
Μεγάλο μέρος της Ευρώπης ψήνεται σε ένα κύμα καύσωνα που έχει ωθήσει τις θερμοκρασίες στα μέσα της δεκαετίας του 40 Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, με τις πυρκαγιές να μαίνονται σε Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Βρετανία: Σε «κόκκινο συναγερμό»

Η βρετανική κυβέρνηση προκάλεσε συναγερμό «εθνικής έκτακτης ανάγκης», καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 38,7 βαθμούς Κελσίου (102 F) τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ .
«Μας περιμένουν δύσκολες 48 ώρες», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Kit Malthouse, υπουργός αρμόδιος για τον κυβερνητικό συντονισμό.
Το δίκτυο του μετρό του Λονδίνου επέβαλε προσωρινούς περιορισμούς ταχύτητας για τη Δευτέρα και την Τρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι θα εκτελούσε μειωμένες υπηρεσίες με τα ταξίδια να διαρκούν περισσότερο από το κανονικό.
Προέτρεψε τους επιβάτες να ταξιδεύουν μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Μόνο απαραίτητες μετακινήσεις

Το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο προέτρεψε επίσης τους επιβάτες να μείνουν στα σπίτια τους και είπε ότι ορισμένες υπηρεσίες - συμπεριλαμβανομένης μιας βασικής διαδρομής μεταξύ της βορειοανατολικής Αγγλίας και του Λονδίνου - δεν θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της Τρίτης.
Ο Jake Kelly από το Network Rail είπε ότι ελπίζει ότι η κανονική λειτουργία θα συνεχιστεί την Τετάρτη, όταν προβλέπεται πτώση των θερμοκρασιών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από "τη ζημιά που θα κάνει ο καιρός στην υποδομή τις επόμενες δύο ημέρες".

Kλείνουν σχολεία

Η κυβέρνηση προέτρεψε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά πολλά επρόκειτο να κλείσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, οι κανονικές απαιτήσεις στολών καταργήθηκαν και οι αθλητικές ημέρες στο τέλος του τριμήνου ακυρώθηκαν.
Ορισμένα σχολεία έκλεισαν, καταφεύγοντας σε διαδικτυακά μαθήματα τύπου lockdown.
Και τουλάχιστον ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος, στο Chester, είπε ότι θα κλείσει για δύο ημέρες, ενώ ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου και ο ζωολογικός κήπος Whipsnade είπαν ότι πολλά ζώα θα μπορούσαν να αποσυρθούν σε "ψυχρές ζώνες" και ορισμένα εκθέματα ενδέχεται να κλείσουν.
Μερικά εργοστάσια μετέτρεψαν επίσης το ωράριο λειτουργίας τους, για να μην αρρωστήσουν οι εργαζόμενοι στις πιο καυτές εργασίες, όπως η συγκόλληση.

Αυξημένη επιφυλακή στα Κέντρα Υγείας

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) αύξησε την προειδοποίηση για την υγεία λόγω ζέστης στο Επίπεδο 4 για την Αγγλία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας ορίζει τον συναγερμό επιπέδου 4 ως εθνική έκτακτη ανάγκη, που χρησιμοποιείται όταν ένας καύσωνας "είναι τόσο σοβαρός και/ή παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του εκτείνονται εκτός του συστήματος υγείας και κοινωνικής περίθαλψης.
Σε αυτό το επίπεδο, ασθένεια και θάνατος μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ των fit και υγιής, και όχι μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου».
Το Met Office είπε ότι θα απαιτηθούν «ουσιαστικές» αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές και τις καθημερινές ρουτίνες και υπάρχει υψηλός κίνδυνος βλάβης των ευαίσθητων στη θερμότητα συστημάτων και εξοπλισμού, που πιθανώς να οδηγήσει σε τοπική απώλεια ρεύματος, νερού ή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
Ο Μάλτχαουζ είπε ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα προσπαθήσει να πάρει μαθήματα από αυτά.
«Πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμόσουμε τον τρόπο που χτίζουμε κτίρια, τον τρόπο που λειτουργούμε και να δούμε κάποιες από τις υποδομές μας υπό το πρίσμα μιας αυξανόμενης συχνότητας τέτοιων γεγονότων», είπε.

Γαλλία


Αυτό το κύμα ζέστης είναι το δεύτερο που σαρώνει τη δυτική Ευρώπη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.
Ο πολλαπλασιασμός αυτών των φαινομένων θεωρείται άμεση συνέπεια στης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.
Στη νοτιοδυτική Γαλλία οι πυροσβέστες παραμένουν σε συναγερμό, ιδίως στη Ζιρόντ, όπου έχουν γίνει στάχτη περίπου 110.000 στρέμματα δάσους από την περασμένη Τρίτη.
Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» 15 περιφέρειες της δυτικής Γαλλίας.
«Ο καύσωνας εξαπλώνεται στη χώρα», προειδοποίησε η υπηρεσία.
Η σημερινή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι «η θερμότερη για τα δυτικά της χώρας», προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Βρετάνης, της Κάτω Νορμανδίας, της Ακουιτανίας και αλλού.

Μέχρι και 42° στην Ισπανία 

Στην Ισπανία, περίπου 20 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα νότια μέχρι τη Γαλικία, στα βορειοδυτικά.
Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε για σήμερα «σημαντικά υψηλές» θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και στις Βαλεαρίδες, στη Μεσόγειο. Στο Λογκρόνιο, στον βορρά, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι και 42 βαθμούς, ενώ στη Μαδρίτη και τη Σεβίλη ο καύσωνας «χτυπάει κόκκινο», με 40 βαθμούς.

Πορτογαλία

Στη γειτονική Πορτογαλία η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη στο μέτωπο των πυρκαγιών και, για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, η θερμοκρασία δεν αναμενόταν να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.
Μόνο μια σημαντική εστία φωτιάς απομένει, κοντά στην κοινότητα Τσάβες, στα βόρεια, αλλά η υπηρεσία πολιτικής προστασίας θεωρεί ότι και αυτή έχει «ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο κατά 90%».
Οι αρχές πάντως δεν εφησυχάζουν, αφού και σήμερα παραμένει «πολύ υψηλός» ή «υψηλός» ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδίως στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία.
Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, 60 τραυματίες και 120-150.000 στρέμματα καμένου δάσους

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) ανακοίνωσε χθες ένα «Εθνικό Σχέδιο Καύσωνα» και κήρυξε συναγερμό από σήμερα για όλη τη χώρα, προβλέποντας ότι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς την Δευτέρα και μέχρι τους 38 βαθμούς, κατά τόπους, την Τρίτη. Λόγω του καύσωνα

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης