Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ιταλία έκλεισε την υπόθεση διαφθοράς για Eni και Shell στη Νιγηρία

Η Ιταλία έκλεισε την υπόθεση διαφθοράς για Eni και Shell στη Νιγηρία

Οι εισαγγελείς της Ιταλίας δεν προχώρησαν στην προσφυγή για δωροδοκία 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Eni Nigeria

 

Οι Ιταλοί εισαγγελείς απέσυραν την Τρίτη τις ποινικές διαδικασίες για μια συμφωνία 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νιγηρία, κλείνοντας την υπόθεση για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας Eni και Shell καθώς και τα διευθυντικά στελέχη συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Eni, Claudio Descalzi.

Η Γενική Εισαγγελέας Σελεστίνα Γραβίνα σημείωσε ότι η εισαγγελία δεν σχεδιάζει να συνεχίσει την υπόθεση κατά την έναρξη της ακρόασης έφεσης σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

«Αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώσει σήμερα γιατί δεν έχει βάση, στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε τελειώσει νωρίτερα», είπε η Γραβίνα στο δικαστήριο.

Το Εφετείο σημείωσε επισήμως την απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι η ποινική υπόθεση θα κλείσει και η αθώωση όλων των κατηγορουμένων θα καταστεί οριστική. Η προσφυγή θα αφορά πλέον μόνο αστικές διαδικασίες, καθώς η Νιγηρία έχει μηνύσει για αποζημίωση.
Η Eni ανακοίνωσε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένη που η υπόθεση ολοκληρώθηκε, περιγράφοντάς την ως "χωρίς κίνητρα και ανησυχητικό".

Ενώ η Γενική Εισαγγελία στο Εφετείο ζητά μερικές φορές την αθώωση των κατηγορουμένων στο τέλος μιας διαδικασίας έφεσης, νομικές και δικαστικές πηγές είπαν στο Reuters ότι η απόφαση να αποσυρθεί κατά την έναρξη μιας δίκης είναι άνευ προηγουμένου στο Μιλάνο.

Έφεση

Η Εισαγγελία του Δικαστηρίου, που είναι ξεχωριστό όργανο, και η νιγηριανή κυβέρνηση είχαν προσπαθήσει να ασκήσουν έφεση κατά μιας απόφασης του Μαρτίου 2021, η οποία είχε αθωώσει τις δύο εταιρείες και τους κατηγορούμενους μετά από τριετή δίκη.

Ο Lucio Lucia, δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Νιγηρίας, είπε ότι η απόφαση να μην προχωρήσει ήταν ασυνήθιστη.
Υποστήριξε ότι το κατώτερο δικαστήριο δεν είχε αξιολογήσει σωστά τα αποδεικτικά έγγραφα εναντίον των κατηγορουμένων.

Η κύρια υπόθεση περιστράφηκε γύρω από μια συμφωνία στην οποία η Eni και η Shell απέκτησαν το υπεράκτιο κοίτασμα OPL 245 το 2011 για να διευθετήσουν μια μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με την ιδιοκτησία.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι κάτι λιγότερο από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό διοχετεύθηκε σε πολιτικούς και μεσάζοντες.

Το Πρωτοδικείο του Μιλάνου αποφάσισε τον Μάρτιο του 2021 ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποδειχθεί και αθώωσε τις εταιρείες και όλους τους άλλους κατηγορούμενους.
Οι επόμενες ακροάσεις για την πολιτική υπόθεση έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης