Τελευταία Νέα
Απόψεις

Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Η ανάγκη ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής πολιτικής προκύπτει άμεσα από τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης
Οι τρύπες στο Δυτικό μέτωπο είναι πολλές και η αξιοπιστία της πληροφόρησης μετά την παταγώδη διάψευση του Γιοχάνες Χαν την περασμένη Τρίτη 19/7 περί κλεισίματος του Nord Sream 1 έχει θιγεί ανεπανόρθωτα. Ακολούθησε η πρόταση της Van der Leyen για την μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15%, μια πρόταση υφεσιακή στην οποία αντέδρασε πέραν των εθνικών κρατών σύσσωμη η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Και βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείψει από όλη αυτήν την "καμπάνια" και το αγαπημένο κανάλι των Δημοκρατικών και του προέδρου Biden, ποιό άλλο από το Bloomberg, που μας είπε ότι ο Nord Stream θα λειτουργούσε στο 20% της δυναμικότητας. Εμείς ως Worldenergynews.gr παρακολουθήσαμε από την αρχή με πολλή προσσοχή τα τεκταινόμενα, την μετακίνηση της τουρμπίνας από τον Καναδά και αναφέραμε έγκαιρα όχι μόνο την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και ότι η δυναμικότητα θα ανέβαινε στο 40% και όχι στο 30% όπως μετέδιδαν τα υπόλοιπα μέσα.

Με τα ποιοτικά στοιχεία της αποδοχής του προέδρου Biden να είναι σε διαρκή πτώση και τους Ρεπουμπλικάνους να ετοιμάζονται για θρίαμβο επιστροφής στο Κογκερέσσο το φθινόπωρο, οι αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον θα είναι ριζικές. Κορωνίδα για την Ευρώπη η παραίτηση Ντράγκι, που αναμένεται να σηματοδοτήσει στην Ιταλία την συγκρότηση μιας δεξιάς κυβέρνησης, η οποία είναι άγνωστο τι θα ζητήσει από την ευάλωτη πλέον Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη το Foreign Policy αναρωτιέται με άρθρο του αν η νεά ιταλική κυβέρνηση θα είναι πιο ελαστική προς τον πρόεδρο Πούτιν.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Foreign Policy: O νέος Ιταλός πρωθυπουργός θα είναι ελαστικότερος απέναντι στον Πούτιν;


Το ξύπνημα της Γερμανίας

Οι δονήσεις, πάντως στο οικοδόμημα που επιχείρησαν να στήσουν με τον αλησμόνητο τίτλο "Ξύπνησε η Ευρώπη" , προάγγελος μιας καταστροφικής τελικά πορείας για την γηραιά ήπειρο, στην οποία ανήκουμε και της οποίας πολίτες είμαστε, είναι ισχυρές. Η ελπίδα που διαφαίνεται είναι το ξύπνημα της Γερμανίας, η οποία μπροστά στο φάσμα μιας καταστροφικής ύφεσης πήρε πρωτοβουλίες, άνοιξε τις διπλωματικους οδούς με τους Ρώσους και διαχώρισε την θέση της από τον Ζελένσκι, εξασφαλίζοντας την επαναλειτουργία του αγωγού.

Ασφαλώς και αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα, όμως αποφεύχθησαν τα χειρότερα και αποδείχθηκε ότι οι Ρώσοι έχουν τις δικές τους αδυναμίες, επιζητούν να διατηρήσουν τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη και επείγονται να ανοίξουν τα ζητήματα άρσης των κυρώσεων. Για όσους μάλιστα επιχαίρουν για τις ζημίες των Γερμανών και τα αντανακλστικά αυτά στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα, πρέπει να πούμε ότι στρατηγικά κάνουν τεράστιο λάθος, γιατί μια περιπέτεια της Γερμανίας μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι η Ευρώπη να εφαρμόσει μια πολιτική με επίκεντρο τα συμφέροντά της υπέρ των κοινωνιών της και των παραγωγικών της μονάδων.Και απέναντι σε αυτό υπάρχουν ουσιώδεις επιφυλάξεις για την σημερινή ηγεσία της σε όλες τις χώρες, πράγμα που καταγράφεται πολιτικά. Οι Βρυξέλλες πρέπει να πάρουν το μήνυμα.

Ουσιαστικά η πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία έχει κλείσει έναν πρώτο κύκλο. Με ένα τίμημα χιλιάδων νεκρών και ξεριζωμών οι ρωσόφωνες περιοχές χάθηκαν, ενώ η χώρα αυτή θα λάβει τεράστια κονδύλια από την δύση για την ανασυγκρότησή της καθώς και ισχυρό αμυντικό εξοπλισμό.
Οι ΗΠΑ κέρδισαν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και ο Nord Stream 2 αχρηστεύθηκε, επιτυγχάνοντας έναν διαχρονικό στόχο, δηλαδή την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η Ευρώπη. Η οποία πρέπει να καλύψει τις τρεχουσες ανάγκες σε ορυκτά καύσιμα και να ακολουθήσει παράλληλα την πράσινη μετάβαση.
Είναι προφανές ότι η Ευρώπη στερείται στην παρούσα φάση ηγεσιών. Ο "πολύς" Μακρόν δεν μπορεί να σχηματίσει καλά καλά κυβέρνηση και η περίφημη φωτό των G7 με τα πουκάμισα κινδυνέυει να καταστεί γελοιογραφία.

Από την άλλη πλευρά οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν, ότι μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα και να υπάρξουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε αποφυγή κρίσεων, που θα βυθίσουν τις οικονομίες της. Όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από αιθεροβάμονες, ούτε να κυβερνάται από "ανθρωπάκια" τύπου Μπορέλ.
Πρέπει να περιχαρακώσει τα δικά της συμφέρονται και να στηριχθεί σε εκλεγμένες κυβερνήσεις με γνώμονα το δικό της συμφέρον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης