Ενέργεια

Οι Γερμανοί επιμένουν στην μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% - Μάχη Σκρέκα την Τρίτη 26/7

Οι Γερμανοί επιμένουν στην μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% - Μάχη Σκρέκα την Τρίτη 26/7
Νομοθετικές παρακάμψεις στην Γαλλία για να μεγιστοποιηθεί η επάρκεια
Σχετικά Άρθρα
H πλήρης διακοπή τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου δεν θα είναι το πιθανότερο σενάριο, το οποίο θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά.
Όμως η επιμονή των Γερμανών για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου με στόχο ακόμα και το 20% σε δικούς τους εγχώριο επίπεδο  θα είναι και το βασικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Τρίτη 26 Ιουλίου ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Η ΡΑΕ στο αναθεωρημένο σχέδιο προληπτικής δράσης, που έδωσε στην δημοσιότητα την Παρσκευή 24/7, όπου διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους περιπτώσεις, μια με την Πτολεμαΐδα 5 και μια χωρίς, προβλέπει ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου θα είναι της τάξης των 1,9-4,2 τεραβατωρών χωρίς τα περοβλεπόμενα μέτρα. Επίσης, θεωρείται δεδομένη η χρήση όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων, που θα επιστρατευτούν και θα διπλασιάσουν την παραγωγή τους, σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα, πράγμα που θα απαιτήσει χρόνο.

Παράλληλα η ΕΕ στοχεύει να διπλασιάσει τις εισαγωγές LNG από τη Νιγηρία, που μέχρι τώρα καταλαμβάνουν το 14% των εισαγωγών της σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μ.Baldwin εκπροσοπώντας το ενεργειακό τμήμα της Κομισιόν σύμφωνα με το Reuters.

Oι ροές της Gazprom ήσαν σταθερές το Σάββατο 23/7 στα 42,1 εκ κυβικά μέτρα μέσω Ουκρανίας από το σημείο εισόδου της Sudzha.

Oι Γερμανοί θα επιμείνουν

H Γερμανία θα επιμείνει στην μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Robert Habeck στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε.
Αυτό καθιστά δυσκολότερη την αντιπαράθεση των χωρών του Νότου εντός της ΕΕ. Μάλιστα ο στόχος ανεβαίνει στο 20% εγχωρίως για τους Γερμανούς, ενώ οι στόχοι αποθήκευσης ανεβαίνουν απο το 80 στο 85% για την 1η Οκτωβρίου και στο 95% για την 1η Νοεμβρίου.

Η Ρωσία δημιουργεί αβεβαιότητες και δεν μπορούμε να βασιστούμε στην αξιοπιστία τους, αναφέρει ο Habeck.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι, σύμφωνα με το Euractiv, ψήφισαν το πάγωμα των τιμολογίων φυσικού αερίου με ένα πλαφόν 4% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού και μια επέκατση του μέτρου που δίνει στους  καταναλωτές μια έκπτωση της τάξης του 15-18% ανά λίτρο του καυσίμου.

Παράλληλα η βουλή συμφώνησε, ενάντια στην κυβέρνηση, να αυξήσει την σταθερή τιμή της EDF, που είναι υποχρεωμένη να πουλά στους ανταγωνιστές της σύμφωνα με το νόμο.
Αυτή ανέβηκε στα 49,50 ευρώ/MWh για το 2023.
Και ψήφισαν προσωρινή εξαίρεση από τον περιβαλλοντικό νόμο για να κατασκευστεί  σταθμός μεθανίου στο λιμάνι της Χάβρης
Τέλος έδωσαν το πράσινο φως για να επανέλεθει σε λειτουργία λιγνιτικό εργοστάσιο στο Saint Avold.

Όλα αυτά δείχνουν και την σπουδή για να παρακαμφθούν τα ισχύοντα πλαίσια για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή επάρκεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης