Ενέργεια

Και βέτο ζητά η αγορά από την κυβέρνηση κατά της πρότασης για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου - Το τρίπτυχο Κάπρου

Και βέτο ζητά η αγορά από την κυβέρνηση κατά της πρότασης για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου - Το τρίπτυχο Κάπρου
Επιστολή στην von der Leyen σκέφτεται ο πρωθυπουργός για να μην εφαρμοστεί η πρόταση περικοπής κατα 15% της κατανάλωσης του αερίου
Σχετικά Άρθρα
Εντονότατες αντιδράσεις στους κόλπους της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και μεταξύ των βιομηχανιών της χώρας έχει προκαλέσει η πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική περικοπή της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είτε μετά από πρόταση τριών κρατών μελών είτε με απόφαση της Κομισιόν.
«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο σχέδιο που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί» αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

Στην Ελλάδα η υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου θα πλήξει πρώτα όλους τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής η οποία εξαρτάται από το συγκεκριμένο καύσιμο σε ποσοστό 40%.
Θα οδηγήσει σε υποχρεωτική περιστολή της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων βιομηχανικές, εμπορικές, τουριστικές, στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Ταυτόχρονα η μείωση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτοξεύσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύψη τις τιμές, οι οποίες θα είναι αδύνατο να αντισταθμιστούν από οποιαδήποτε επιδότηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι προτίθεται να κάνει επιστολή στην von der Leyen για να της εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Κομβικός ο ρόλος της Γαλλίας

«Η Γερμανία θέλει να κόψει τα πόδια της και μας επιβάλει να κάνουμε και εμείς το ίδιο» λένε χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς, ζητώντας να τεθεί ακόμη και βέτο από την ελληνική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουν δε ότι η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας βασίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στο χαμηλό κόστος φυσικού αερίου που προμηθευόταν με μακροχρόνιες συμφωνίες από τη Ρωσία. «Σήμερα ζητάνε να μοιραστούμε τη χασούρα της εξάρτησης τους από το ρωσικό αέριο, αλλά τα προηγούμενα χρόνια δεν μοιράστηκαν τα οφέλη!» αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες.

Υποστηρίζουν δε, ότι η πρόταση είναι άδικη δεδομένου ότι το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου διαθέτει πολλαπλές πηγές εφοδιασμού μετά από σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει διαχρονικά γι΄ αυτό το σκοπό, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω του FSU που εγκαταστάθηκε στη Ρεβυθούσα και πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. Πέραν αυτών το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου τους τελευταίους δύσκολους μήνες τροφοδοτεί σε ποσοστό 20% την αγορά της Βουλγαρίας και ενίοτε της Ρουμανίας με αποτέλεσμα η υποχρεωτική περικοπή της κατανάλωσης να επηρεάσει και αυτές τις αγορές.

Μέχρι στιγμής στο σχέδιο της Κομισιόν που πλέον χαρακτηρίζεται ανοιχτά από όλους ως «γερμανικό» αντιτάσσονται ήδη 12 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ για να γίνει δεκτή η πρόταση χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 15 κρατών-μελών, άρα οι ισορροπίες είναι κρίσιμες. Κρίσιμο ρόλο στην όλη υπόθεση θα παίξει η στάση της Γαλλίας η οποία επί του παρόντος δεν έχει τοποθετηθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε εξ αρχής το σχέδιο της Κομισιόν και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας που θα συμμετάσχει αύριο στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα έχει προνοήσει διαθέτοντας πολλαπλές πηγές εφοδιασμού, ενώ βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Διαφωνούμε
με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες» τονίζει ο υπουργός Ενέργειας Kώστας Σκρέκας και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο έχουν προβληματισμούς όχι μόνο εμείς».

Σδούκου: Περιορισμός των εξαγωγών

«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί, και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις Βόρειες χώρες στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο».
Στο ενδεχόμενο περικοπής φορτίων ηλεκτρισμού εάν γίνει πράξη η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αναφέρθηκε με δηλώσεις της και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία ανέφερε επίσης ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει σενάριο στο οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα περιοριστούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία

Κάπρος: Τρίπτυχο για την ελληνική πρόταση

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΜΠ και σύμβουλος της κυβέρνησης Παντελής Κάπρος αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου λόγω της στενότητας προσφοράς LNG στην παγκόσμια αγορά, υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο είναι το πως θα γίνει η κατανομή της περικοπής. Προτείνει τρία στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφασιστεί το ποσοστό περικοπής σε κάθε χώρα και συγκεκριμένα:

Πρώτον
η περικοπή να γίνεται με βάση τις δυνατότητες μείωσης που έχει κάθε χώρα.
Δεύτερον με βάση τις οικονομικές επιπτώσεις της μείωσης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αντιστάθμισης των επιπτώσεων και
Τρίτον με βάση το βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η τσεχική προεδρεία

Οι σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των χωρών μελών έχουν ήδη ενεργοποιήσει την τσεχική προεδρία η οποία σύμφωνα με την DW, βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών, ώστε να παρουσιάσει στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μια συμβιβαστική πρόταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην λήψη απόφασης.
Όλες οι χώρες συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία.
Ωστόσο για τις χώρες που διαφωνούν, η μείωση θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική και να μην είναι οριζόντια αλλά να έχει σχέση με το βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ζητούν επίσης να μην εκχωρηθεί το δικαίωμα στην Επιτροπή να μπορεί να επιβάλει τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης