Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Πώς η Ευρώπη θα αποφύγει την κρίση φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα

ΙΕΑ: Πώς η Ευρώπη θα αποφύγει την κρίση φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα
Σύμφωνα με τον Birol, είναι επιτακτική η λήψη μέτρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τους ηγέτες της ΕΕ, έτσι ώστε να γίνει η κατάλληλη αποθήκευση ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μιας επικίνδυνης κρίσης του φυσικού αερίου που οικοδομείται εδώ και πολλούς μήνες καθώς η Ρωσία έχει καθυστερήσει τις προμήθειες. Ο εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol προτείνει πέντε συγκεκριμένα βήματα στους ηγέτες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο ΙΕΑ επαναφέρει στην μνήμη μας τις πρακτικές της Ρωσίας, η οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο εμπόδιζε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου να φτάσουν στην Ευρώπη, δημιουργώντας τεχνητή στενότητα στις αγορές» και ανεβάζοντας τις τιμές ακριβώς την ίδια στιγμή που αυξάνονταν οι εντάσεις για την Ουκρανία.

Έκτοτε, η Ρωσία ασκεί μεγάλες πιέσεις στις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Birol, είναι επιτακτική η λήψη μέτρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τους ηγέτες της ΕΕ, έτσι ώστε να γίνει η κατάλληλη αποθήκευση ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Οι πέντε άμεσες συντονισμένες ενέργειες που προτείνει είναι:

- Ενθάρρυνση των βιομηχανικών χρηστών να μειώσουν τη ζήτηση μέσω δημοπρασιών

- Ελαχιστοποίηση της χρήσης αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

- Ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη

- Μειώστε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών θέτοντας πρότυπα ψύξης και ελέγχους

- Σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε όλη την Ευρώπη

Σε αυτούς τους άξονες κινήθηκε η συζήτηση του Birol με την Ursula von der Leyen και τους Ευρωπαίους επιτρόπους. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το δικό της σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη της ΕΕ να χρησιμοποιούν 15% λιγότερο φυσικό αέριο όταν ξεκινήσει το φθινόπωρο, διότι χωρίς εξοικονόμηση ενέργειας, θα μπορούσε να προκληθεί μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό σοκ εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα νοικοκυριά και οι βασικοί τομείς, όπως τα νοσοκομεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 37% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από την υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου. Ωστόσο, θα ζητηθεί να χαμηλώσουν τον θερμοστάτη μόλις μπει το φθινόπωρο, και να χαμηλώσουν τον κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο της Κομισιόν “το σχέδιο μείωσης της ζήτησης αερίου που προτείνει η Επιτροπή βασίζεται σε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Προτού εξετάσουν τις περικοπές, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες υποκατάστασης καυσίμου, τα μη υποχρεωτικά προγράμματα εξοικονόμησης και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή καθαρότερες, λιγότερο εντατικές ή ρυπογόνες επιλογές άνθρακα. Ωστόσο, η μετάβαση στον άνθρακα, το πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη ως προσωρινό μέτρο, αρκεί να αποφεύγεται η μακροπρόθεσμη δέσμευση σε άνθρακα”

Η Επιτροπή προτείνει σχέδια για το πώς οι βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου, εξοικονομώντας φυσικό αέριο, επιλέγοντας άλλες μορφές ενέργειας καθώς και αγοράζοντας φυσικό αέριο από πιο αξιόπιστους παρόχους. Εξετάζονται επίσης επιλογές, όπως η επανεκκίνηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα και η διατήρηση των πυρηνικών σταθμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο οδικός αυτός χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί από τους μονίμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ και στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας, σε έκτακτο Συμβούλιο, στις 26 Ιουλίου και απαιτείται πλειοψηφία. Ωστόσο εκφράζονται ήδη έντονες διαφωνίες τόσο από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως αυτές της παραγωγής και επεξεργασίας χημικών, όσο και από ορισμένα κράτη – μέλη όπως η Πολωνία που έχει επαρκείς ποσότητες αποθηκευμένου φυσικού αερίου, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία που εξαρτώνται ελάχιστα από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς δεν επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση βλάπτοντας  τις οικονομίες τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης