Ενέργεια

Οι εξηγήσεις της Ρωσίας για την «καθυστερημένη» τουρμπίνα του Nord Stream 1

Οι εξηγήσεις της Ρωσίας για την «καθυστερημένη» τουρμπίνα του Nord Stream 1
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό

Η τουρμπίνα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 της Ρωσίας δεν έχει φτάσει ακόμη μετά τη συντήρησή της στον Καναδά, αλλά η Μόσχα ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί "αργά ή γρήγορα", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν προκληθεί από θέματα συντήρησης και ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.Ο Peskov επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του εν μέσω εργασιών συντήρησης.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι αναμένει μια τουρμπίνα, στην οποία γίνεται συντήρηση από τη Siemens Energy, να φτάσει από τον Καναδά μετά τις εργασίες σε αυτήν.

«Ναι, όντως, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τουρμπίνες. Η τουρμπίνα δεν έχει φτάσει έπειτα από μεγάλη συντήρηση, βρίσκεται καθ' οδόν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα», σημείωσε ο Peskov, προσθέτοντας ότι και άλλη τουρμπίνα έχει επίσης κάποια προβλήματα. «Η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας μας», σημείωσε ο Peskov, προσθέτοντας ότι ο Nord Stream 1 θα λειτουργούσε κανονικά αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις όσον αφορά την κατάσταση της τουρμπίνας στην οποία έγινε συντήρηση από τη Siemens Energy στον Καναδά.Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε έγγραφα για την τουρμπίνα, αλλά κάποια ζητήματα και κίνδυνοι παραμένουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης