Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Στόχος η συμμετοχή με 25% στον Euroasia Interconnector σύμφωνα με τον CEO Μ.Μανουσάκη

ΑΔΜΗΕ: Στόχος η συμμετοχή με 25% στον Euroasia Interconnector σύμφωνα με τον CEO Μ.Μανουσάκη
Στόχος είναι να αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και να έχει τον έλεγχο υλοποίησης του έργου

Στην υλοποίηση του υφιστάμενου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προχωρεί πλέον κανονικά ο ΑΔΜΗΕ κλείνοντας έτσι τον κύκλο των διαφωνιών και των αντιπαραθέσεων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επί του WACC που ενέκρινε η Αρχή. Μάλιστα πρόσφατα ο επικεφαλής του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης ανακοίνωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετάσχει μετοχικά στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, με ποσοστό 25%.

Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ ενέκρινε WACC για τον ΑΔΜΗΕ 6,1% όταν ο Διαχειριστής με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία κόστους κεφαλαίων, είχε ζητήσει 8,16%. Λόγω αυτής της διαφωνίας ο ΑΔΜΗΕ σχεδίαζε να αναθεωρήσει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου αφαιρώντας ή ετεροχρονίζοντας έργα που θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν με την εγκεκριμένη απόδοση κεφαλαίων λόγω της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους και της ανόδου των επιτοκίων. Ωστόσο το μήνυμα από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα το οποίο εκφράστηκε και δημόσια σε συνέντευξη τύπου ήταν προχωρήστε και εφόσον στο μέλλον χρειαστεί αναθεώρηση του WACC για συγκεκριμένα έργα θα εξεταστεί τότε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί πως το πρόβλημα θα προκύψει από το 2024, όταν προγραμματίζεται η έναρξη των έργων διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, οπότε επί του παρόντος προχωρεί κανονικά με το υφιστάμενο δεκαετές θεωρώντας ότι στο μέλλον η ΡΑΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα του και θα αναθεωρήσει το WACC.

Εν τω μεταξύ ο Διαχειριστής διεκδικεί μετοχικό μερίδιο στον Euroasia Interconnector, την εταιρία που θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου -Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε επίσημα πρόταση συμμετοχής στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας. Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και να έχει τον έλεγχο υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ελληνικού Διαχειριστή κ. Μάνου Μανουσάκη.

Συνομιλίες

Οι επαφές και οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο έργο έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκαν την Αθήνα, εκπρόσωποι του ισραηλινού Διαχειριστή Μεταφοράς ηλεκτρισμού, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και συζήτησαν το θέμα.
Τα προβλήματα του παρελθόντος στις σχέσεις του ΑΔΜΗΕ με την εταιρία του EuroAsia Interconnector δείχνουν ότι ανήκουν στο παρελθόν.

Η εταιρία διαχείρισης του έργου έχει λάβει έγκριση για χρηματοδότηση ύψους 658 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Connecting Europe Facility» και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν το τμήμα της διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές από την Nexans Norway AS και την Prysmian Powerlink s.r.l, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διενήργησε η EuroAsia Interconnector. Aπό τον Μάρτιο του 2021, έχει επιλεγεί η Siemens AG για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής (VSC Converter Stations).

Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector θα είναι η μεγαλύτερη (μήκους 1.208 χλμ) και η βαθύτερη (έως και 3.000 μέτρα) ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, ισχύος 2.000 MW. Στόχος είναι η ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας για τις τρεις χώρες (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα), αλλά και η διασύνδεση της Κύπρου και του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Στην Κρήτη το καλώδιο θα καταλήγει στη Δαμάστα, Ηρακλείου Κρήτης, όπου έχουν ξεκινήσει τα έργα για την εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.
Ο προϋπολογισμός του EuroAsia Interconnector ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Ο ΑΔΜΗΕ και η EuroAsia συνεργάζονται στενά για τη διαλειτουργικότητα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν υπογράψει σύμβαση για τη διασφάλιση της τεχνικής και επιχειρησιακής επάρκειας.

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής

Οσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής, τη λεγόμενη “μεγάλη διασύνδεση”, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε πρόσφατα ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2024. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες στη Δαμάστα και θα ξεκινήσουν τα έργα θεμελίωσης του σταθμού μετατροπής. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων μήκους 11 χλμ, τα οποία θα συνδεθούν με τα υποβρύχια καλώδια, που ξεκινούν από την Κορακιά και καταλήγουν στο σταθμό μετατροπής.

Η πόντιση του δεύτερου καλωδίου Κρήτης-Αττικής, συνολικού μήκους 333 χλμ προγραμματίζεται ως το τέλος του 2022, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους σχεδιάζεται η τοποθέτηση του δεύτερου τμήματος του πρώτου καλωδίου Μήλου- Κρήτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης