Ενέργεια

Η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές άνθρακα καθώς ενισχύονται οι φόβοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές άνθρακα καθώς ενισχύονται οι φόβοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Άνοδος 43% έως το επόμενο έτος βλέπουν οι αναλυτές

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αναγκάστηκαν να παραμερίσουν προσωρινά τις πράσινες φιλοδοξίες καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση της περιοχής, αυξάνοντας τις αποστολές από την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Κολομβία και τη Νότια Αφρική, ενώ παράλληλα "σφίγγει" και η παγκόσμια αγορά σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία ξανάρχισε την ροή φυσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της προς τη Γερμανία μετά από μια 10ήμερη διακοπή, κατευνάζοντας μερικούς από τους φόβους άμεσης προμήθειας της Ευρώπης, αλλά όχι αρκετά για να τερματίσει την απειλή του δελτιου για να αντιμετωπίσει πιθανές χειμερινές ελλείψεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πει στα κράτη μέλη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο ως έκτακτο βήμα.

Αντικατάσταση της Ρωσίας

Η Ρωσία προμηθεύει το 70% του συνόλου των εισαγωγών θερμικού άνθρακα της Ευρώπης, ο οποίος χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτός ο εφοδιασμός πρέπει να αντικατασταθεί από τα μέσα Αυγούστου, όταν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.
Ο θερμικός άνθρακας θεωρείται μια από τις πιο βαριές σε άνθρακα πηγές ενέργειας και η Ευρώπη είχε απογαλακτιστεί από τα καύσιμα για να εκπληρώσει τους κανονισμούς για τη ρύπανση και τους κλιματικούς στόχους.
Η Γερμανία προσπαθεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των 10 γιγαβάτ (GW) χωρητικότητας άνθρακα μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

«Η Πολωνία, και σε μικρότερο βαθμό η Γερμανία, μπορούν να υποκαταστήσουν τη χρήση φυσικού αερίου από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, λειτουργώντας εργοστάσια άνθρακα με πλήρη δυναμικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετός άνθρακας», ανέφερε σε έκθεσή της η τράπεζα ING.

Οι αναλυτές λένε ότι οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα από το μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι 43% υψηλότερες έως το επόμενο έτος σε σχέση με φέτος, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον 10 εκατομμύρια τόνους CO2 που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.
Ορισμένες ποιότητες ρωσικού άνθρακα έχουν ευνοηθεί από ευρωπαίους αγοραστές. Παραγωγοί όπως η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κολομβία και η Νότια Αφρική μπορούν να προμηθεύουν αυτές τις ποιότητες, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως το κενό λόγω της εγχώριας ζήτησης και του παγκόσμιου ανταγωνισμού για προμήθειες.

Πηγές εφοδιασμού

Σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται στην παρακολούθηση πλοίων από τον μεσίτη πλοίων Braemar, οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν 7,9 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα τον Ιούνιο, υπερδιπλάσιες σε ετήσια βάση αν και σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνοι χαμηλότερα από τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι εισαγωγές από την Κολομβία έφτασαν τους 1,2 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο, σε σύγκριση με μόλις 287.000 τόνους τον Ιούνιο πέρυσι, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που περιορίζουν την παραγωγή, έδειξε η ανάλυση Braemar.

Οι αγορές θερμικού άνθρακα από την Αυστραλία στην Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούνιο, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα ανήλθαν σε 1,1 εκατομμύρια τόνους, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο έφτασαν τους 618.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 27,9% σε ετήσια βάση, αλλά με πτώση 62,7% σε μηνιαία βάση και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Περίπου 854.000 τόνοι έφτασαν από τη Νότια Αφρική τον Ιούνιο, έναντι καμίας αποστολής τον Ιούνιο του περασμένου έτους, καθώς οι ανθρακωρύχοι συνέχισαν να χαλαρώνουν τους σιδηροδρομικούς περιορισμούς στη χώρα.

Στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων ναυτιλιακών και εμπορευμάτων Shipfix έδειξαν ότι υπήρξε ξεχωριστή σταθερή αύξηση των εισαγωγών από την Ινδονησία τις τελευταίες εβδομάδες -μια προηγουμένως λιγότερο ενεργή πηγή ευρωπαϊκών εισαγωγών- και υπογραμμίζοντας την αναταραχή για τα αποθέματα.

Τα στοιχεία της Shipfix έδειξαν επίσης εισαγωγές από αφρικανούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι μικροί παγκόσμιοι προμηθευτές, μεταξύ άλλων από τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Νιγηρία.

Οι ρωσικές εισαγωγές στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται και έφτασαν τους 2,3 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της Braemar.

Σύμφωνα με ανάλυση Shipfix, δεν υπήρξαν νέες παραγγελίες για την εβδομάδα της 18ης Ιουλίου για μεταφορά άνθρακα από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης