Ενέργεια

Η Γερμανία επιβάλλει φόρο φυσικού αερίου στους καταναλωτές για να στηρίξει τους προβληματικούς εισαγωγείς

Η Γερμανία επιβάλλει φόρο φυσικού αερίου στους καταναλωτές για να στηρίξει τους προβληματικούς εισαγωγείς

Ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετο κόστος έως και 1.000 ευρώ ετησίως

 

Η Γερμανία πρόκειται να επιβάλει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου, με στόχο να βοηθήσει τους προμηθευτές που αγωνίζονται με την άνοδο των τιμών των εισαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο νόμου την Πέμπτη.

Η εισφορά, σύμφωνα με το Reuters, στοχεύει να μοιραστεί το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μεταξύ όλων των χρηστών και να αποτρέψει την αφερεγγυότητα μεταξύ των εμπόρων αερίου.

Τα νοικοκυριά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές με μακροχρόνιες συμβάσεις θα πληγούν από τη χρέωση, η οποία θα ισχύει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου θα πρέπει να επωμιστούν μόνοι τους το αυξανόμενο κόστος μέχρι να ξεκινήσει η εισφορά.

Η εισφορά είναι ένα όφελος για τους προβληματικούς εισαγωγείς, κυρίως τη Uniper, τον μεγαλύτερο αποδέκτη ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ο οποίος έλαβε κρατική διάσωση την περασμένη εβδομάδα, και το τμήμα φυσικού αερίου της EnBW, VNG.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η εισφορά θα ανέλθει μεταξύ 1,5 λεπτών του ευρώ και 5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh), με τα έσοδα να είναι διαθέσιμα σε όλες τις εταιρείες που πρέπει να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.
Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετο κόστος έως και 1.000 ευρώ ετησίως.

Σταθεροποίηση της αγοράς

Ο Χάμπεκ είπε ότι το μέτρο ήταν δύσκολο αλλά σημαντικό για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας.«Δεν γνωρίζει κανείς πόσο ακριβώς θα κοστίσει (αέριο) τον Νοέμβριο, αλλά η πικρή είδηση ​​είναι ότι σίγουρα είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά νοικοκυριό», είπε. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εισφορά θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο.

Ο τοπικός οργανισμός κοινής ωφελείας VKU χαιρέτισε το μέτρο, προσθέτοντας ότι η εισφορά θα πρέπει να αυξηθεί ή να παραταθεί εάν επιμένουν οι υψηλές τιμές.

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού από την κυβέρνηση είναι η σημαντική διακοπή των ροών φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η ρωσική Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 σε μόλις 20% της χωρητικότητας αυτή την εβδομάδα.

Η Γερμανία πέρασε στο δεύτερο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια τον περασμένο μήνα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μια ρήτρα προσαρμογής τιμών ώστε οι προμηθευτές να μπορούν να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις τιμών στους πελάτες τους. Ωστόσο, μια γενική εισφορά που θα αύξανε τις τιμές του φυσικού αερίου για όλους, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή τους, θεωρείται δικαιότερη.

Εξοικονόμηση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και τη βιομηχανία να εξοικονομήσουν ενέργεια τώρα, ώστε να μπορεί να γεμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου πριν από το χειμώνα - στοχεύοντας στο 95% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο από 67,2% που είναι σήμερα. Οι εταιρείες σταθμίζουν τις επιλογές τους, ενώ το Βερολίνο έχει ήδη πει ότι θα σβήσει τα φώτα σε 200 δημόσια κτίρια - ορόσημα τη νύχτα.

Καθώς η Γερμανία διέρχεται αυτό που ο Χάμπεκ αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση», η αποτυχία της Gazprom να παραδώσει δεσμευμένο φυσικό αέριο ώθησε τις εταιρείες να προμηθεύονται το καύσιμο σε σημαντικά υψηλότερες τιμές της αγοράς, είπε. "Αυτή η διαφορά (τιμής) είναι η εισφορά. Στη συνέχεια μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή γιατί διαφορετικά οι εταιρείες θα έχανε μόνιμα εκατομμύρια την εβδομάδα", πρόσθεσε.

Ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου DIW, είπε ότι ήταν «σωστό και απαραίτητο» να μετακυλίονται τα έξοδα σε όλους τους καταναλωτές και οι Γερμανοί πρέπει να προετοιμαστούν για τουλάχιστον τριπλασιασμό των λογαριασμών θέρμανσης φυσικού αερίου, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων νοικοκυριά, σύμφωνα με την Rheinische Post.

Ο Χάμπεκ είπε ότι οι άνθρωποι που πέφτουν στη φτώχεια λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας πρέπει να προστατεύονται και να στοχεύουν τα μέτρα ανακούφισης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης