Ενέργεια

Ιταλία: Η Eni εκτιμά ότι θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο έως το 2025

Ιταλία: Η Eni εκτιμά ότι θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο έως το 2025
Η Αλγερία αναμένεται να παρέχει έως και 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) επιπλέον αερίου έως το 2023, φτάνοντας τα 9 bcm έως το 2024

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2025, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Μόσχας στην Ευρώπη αναγκάζει τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές.
Μετά την υπογραφή νέων συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου με την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Κονγκό νωρίτερα αυτό το έτος, η Eni βλέπει πρόσθετες ευκαιρίες να προκύπτουν σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη και η Ινδονησία, καθώς και στη χώρα καταγωγής της.

Οι πρωτοβουλίες έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν έως και το 100% των 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην ιταλική αγορά έως το 2025, δήλωσε ο όμιλος την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αλγερία αναμένεται να παρέχει έως και 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) επιπλέον αερίου έως το 2023, φτάνοντας τα 9 bcm έως το 2024, ανακοίνωσε η Eni σε παρουσίαση μετά το αποτέλεσμα.

«Πρόσφατα ανακαλύψαμε φυσικό αέριο στην Αλγερία... εργαζόμαστε επίσης πολύ καλά, με καλό συντονισμό, με τη Sonatrach (της Αλγερίας), έτσι θα μπορούσε να είναι δυνατή η επιτάχυνση και η αύξηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.

Προμήθειες

Η Eni, της οποίας ο κύριος μέτοχος είναι το ιταλικό κράτος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χονδρεμπόρους ρωσικού φυσικού αερίου. Από τα μέσα Ιουνίου η ρωσική Gazprom προμηθεύει λιγότερο αέριο από αυτό που ζητήθηκε στην Eni και οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες της τους επόμενους μήνες.

Η Eni είναι πεπεισμένη ότι το παγκόσμιο τμήμα χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου και LNG θα είναι τουλάχιστον θετικό στις ελεύθερες ταμειακές ροές το 2022, ακόμη και αν η Μόσχα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο διευθυντής της GGP, Cristian Signoretto, αφού ο όμιλος ανέφερε τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου πάνω από τις προσδοκίες.

Ο Signoretto είπε ότι η Eni λαμβάνει αυτήν τη στιγμή περίπου 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου καθημερινά, επίπεδο συμβατό με την καθοδήγηση του 2022 1,2 δισεκατομμυρίων για τα λειτουργικά κέρδη της GGP.

Η Eni αναμένει ότι οι φόροι της Ιταλίας και της Βρετανίας θα ανέλθουν σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τον όμιλο.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης