Ενέργεια

CNBC: To «χέρι» της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης - Τρία γραφήματα

CNBC: To «χέρι» της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης - Τρία γραφήματα
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι «υπερβολικά πιο ακριβές» τώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο τιμών 2015-2019.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που ωθεί την οικονομία πιο κοντά σε ύφεση και θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις φιλοδοξίες της για την κλιματική αλλαγή.Το CNBC ρίχνει μια ματιά στο πώς η Ρωσία, με επικεφαλής τον Vladimir Putin συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Mείωση προμηθειών

Η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο μετά την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως όπλο, αλλά οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται ότι η Gazprom, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, δεν είναι πλέον αξιόπιστος πάροχος. Οι μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτελούν πρόβλημα για τα κράτη της ΕΕ, δεδομένου ότι συνήθιζε να εισάγει περίπου το 40% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της από τη χώρα.

Image


Τα δεδομένα από το Nord Stream, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν λιγότεροι όγκοι φυσικού αερίου που κατευθύνονται δυτικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, 12 κράτη μέλη υποφέρουν ήδη από τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου και μερικά άλλα έχουν αποκοπεί εντελώς. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Ρωσία «εκβιάζει» την Ευρώπη και «εξοπλίζει» τις προμήθειες φυσικού αερίου της. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες. Η Επιτροπή ζήτησε από τα έθνη της ΕΕ να έχουν έναν ελάχιστο στόχο αποθήκευσης 80% έως τον Νοέμβριο.  Τον Ιούνιο, τα επίπεδα πλήρωσης αερίου ήταν λίγο πάνω από το 56%, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Εκτίναξη των τιμών

Ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος στο Berenberg, σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι «υπερβολικά πιο ακριβές» τώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο τιμών 2015-2019.
«Σε ένα κανονικό έτος, η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιεί περίπου 4,3 δισεκατομμύρια μεγαβάτ ανά ώρα (MWh) φυσικού αερίου.
Έτσι, εάν οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 100 ευρώ ανά MWh για ένα έτος και η ΕΕ έπρεπε να πληρώσει αυτές τις τιμές αντί να επωφεληθεί από ορισμένες μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής, το κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 430 δισεκατομμύρια ευρώ (437 δισεκατομμύρια δολάρια) – που ισοδυναμεί με 3% του ΑΕΠ της ΕΕ για το 2021», είπε.


Image

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη γκρεμίστηκαν

Με τις προμήθειες μειωμένες και τις τιμές υψηλότερες, η κρίση φυσικού αερίου κλονίζει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.Η τελευταία μέτρηση για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, την Παρασκευή, έδειξε το ΑΕΠ στο +0,7% το δεύτερο τρίμηνο — πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς.

Αλλά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι τιμολογούν μια ύφεση για το 2023.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,7% φέτος και 1,5% το επόμενο έτος.Ωστόσο, είπε επίσης ότι η πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση αργότερα το 2022.

«Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων και συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών, αφήνοντάς τους λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα πέσει σε ύφεση αυτό το φθινόπωρο με υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο Fiedler.

Image

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης