Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία OPEC+ στην αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρ/ημερησίως

Συμφωνία OPEC+ στην αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρ/ημερησίως
Η συγκεκριμένη αύξηση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο -

UPD (15.40) - Σε μια μικρή αύξηση παραγωγής πετρελαίου, της τάξεως των 100.000 βαρελιών ημερησίως προχώρησε ο OPEC+ από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους, που επικαλείται η WSJ.

Η συμμαχία τον Ιούνιο είχε συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πριν από αυτό, ο ΟΠΕΚ+ προέβη σε μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αύξηση της παραγωγής σε επίπεδα προ-πανδημίας. Η συμφωνία αυτή λήγει τον Αύγουστο, αν και πολλά μέλη παράγουν κάτω από τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο με το Brent (+0,57%) στα 101,15 δολ/βαρέλι και το αργό (+0,43%) στα 94,95 δολ/βαρέλι.Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ ορίστηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Nωρίτερα,

Στραμμένο στη σημερινή συνάντηση του OPEC+ είναι το βλέμμα της αγοράς, με τους traders να αναμένουν πώς θα αντιδράσει ο όμιλος στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και τις προσδοκίες της Ευρώπης για αύξηση των προμηθειών αργού.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν με το Brent (-1.15%) στα 99,39 δολ/βαρέλι και το αργό (-1,07%) στα 93,41 δολ/βαρέλι.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν, όπως μεταδίδει το Reuters, αναφέρει ότι ο ΟPEC ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να αποφύγει την υπερθέρμανση της αγοράς. Αυτό γιατί, η πίεση των ΗΠΑ προς τους παραγωγούς πετρελαίου είναι μεγάλη για την προσθήκη όλο και περισσότερων βαρελιών στην αγορά, ενώ τα περισσότερα μέλη έχουν ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητες παραγωγής τους.

«Το προτιμώμενο εύρος τιμών είναι 60-80  δολ/βαρέλι. Η σημερινή τιμών των 100 δολ. απαιτεί την αύξηση της παραγωγής για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση» είπε χαρακτηριστικά ο Bolat Akchulakov στους δημοσιογράφους.

Οι πιέσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει τους ηγέτες του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό πίεση να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να βοηθήσουν στη συγκράτηση των τιμών που αυξήθηκαν από την ανάκαμψη της ζήτησης και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης στη Ρωσία έχουν περιπλέξει πολύ τα πράγματα, με αποτέλεσμα τις τιμές ενέργειας στα ύψη, τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών και τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή σύμφωνα με τους στόχους του κατά περίπου 430.000-650.000 βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες και αρνήθηκε να στραφεί σε μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης