Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στον «αστερισμό» της ενεργειακής εξοικονόμησης η Γερμανία - Τα παραδείγματα εταιρειών - κολοσσών

Στον «αστερισμό» της ενεργειακής εξοικονόμησης η Γερμανία - Τα παραδείγματα εταιρειών - κολοσσών
Ενδεικτικό παράδειγμα εξοικονόμησης η Βαυαρία

Πολλές εταιρείες στη Γερμανία εκπονούν περαιτέρω προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για να προστατευθούν από την επικείμενη επιδείνωση της κρίσης φυσικού αερίου και πρόσθετους κινδύνους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

H καινούργια αυτή σελίδα εγκαινιάζεται στο πλαίσιο της διαφύλαξης των δικών τους λειτουργιών, αλλά και της συμβολής τους στη σταθερότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και των δυνατοτήτων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Τα παραδείγματα

Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία έως και στο μισό εάν χρειαστεί. «Θα ήμασταν σε θέση να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα φέτος», δήλωσε πρόσφατα ο CEO Ola Källenius. Στο μέτρο του δυνατού, η ηλεκτρική ενέργεια με αέριο πρέπει να αντικατασταθεί από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η Salzgitter AG, η νούμερο δύο στη βιομηχανία χάλυβα υψηλής έντασης πρώτων υλών, σκοπεύει να «περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου στο ελάχιστο». Θα μπορούσε να αντικατασταθεί εν μέρει με πετρέλαιο. Επιπλέον, τα υποπροϊόντα φυσικού αερίου χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, σημειώνει η εταιρεία. Μεσοπρόθεσμα, η εταιρεία εξετάζει την στροφή της στο υδρογόνο, παρόλο που τα μείγματα φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν (αναγκαστικά) για μια μεταβατική περίοδο.

Παράλληλα, η εμπορική ένωση VCI «βλέπει» μικρές ευκαιρίες εξοικονόμησης πόρων στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, οι οποίες «ζητούν» φυσικό αέριο, αν και υπήρξε κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η BASF αναμένει ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη λειτουργία της κύριας μονάδας της στο Ludwigshafen, ακόμη και αν κηρυχθεί έκτακτη ανάγκη για το φυσικό αέριο.

Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού-ομπρέλα VDMA, ορισμένες εταιρείες στον τομέα της μηχανολογίας θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα ​​με 20 έως 40% λιγότερο αέριο – αν και πιθανώς μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Η Deutsche Bahn και η Telekom, καθώς και μικρές εταιρείες από περιφερειακά βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια, εξετάζουν επίσης τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο 69% η πληρότητα των αποθεμάτων

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο στη Γερμανία ενόψει του δύσκολου χειμώνα, ενώ τα νοικοκυριά εξοικονομούν ήδη ενέργεια με τους παρόχους πάντως να ετοιμάζονται να  μετακυλίσουν στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Klaus-Robert Müller, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει φθάσει το 69%, παρά τον πολύ μειωμένο όγκο που παραδίδει πλέον η Ρωσία. Καθημερινά, σημείωσε, προστίθενται στην αποθήκευση περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κατανάλωση ενέργειας από την άλλη πλευρά μειώθηκε στη Γερμανία στο α’ εξάμηνο του έτους κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκε κατά 15%. Η μείωση αποδίδεται αφενός στις αυξημένες τιμές και αφετέρου στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Το παράδειγμα της Βαυαρίας

Το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας συμφώνησε τρόπους για τη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 15% από τον Αύγουστο έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με ένα πρόγραμμα πέντε σημείων που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας την Τρίτη, τα δημόσια γραφεία θα πρέπει να θερμαίνονται σε μέγιστη θερμοκρασία 20 βαθμών °C και το νερό στα μπάνια δεν θα θερμαίνεται το χειμώνα. Επίσης, τα φώτα στους δημόσιους διαδρόμους των δημοσίων κτιρίων θα σβήνουν, ή θα ρυθμίζονται για τη λειτουργία τους σε συγκεκριμένες ώρες.

Τα επαγγελματικά ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγονται ή να γίνονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους, αν είναι δυνατόν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι τεχνικοί των κτιρίων θα λάβουν εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο μείωσης της χρήσης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης