Ενέργεια

Σε νέα σύσκεψη ηλεκτροπαραγωγών – διυλιστηρίων ο προγραμματισμός για τις ποσότητες diesel - Υπό συντονισμό ΡΑΕ

Σε νέα σύσκεψη ηλεκτροπαραγωγών – διυλιστηρίων ο προγραμματισμός για τις ποσότητες diesel - Υπό συντονισμό ΡΑΕ
Η επάρκεια πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανία πρώτο μέλημα της Γ.Γ. του ΥΠΕΝ
Σχετικά Άρθρα

Δεν τέθηκε θέμα ανησυχίας από τα διυλιστήρια ότι δεν θα υπάρχουν ποσότητες ούτε και εκφράσθηκε από πλευράς εφοδιαστικής αλυσίδας ότι δεν θα υπάρχουν βυτιοφόρα ή ό,τι άλλο σε logistics, αλλά θα απαιτηθεί μια πιο συγκροτημένη διαχείριση στα logistics, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγών.Βασικό μέλημα είναι να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση με τα δεδομένα που ισχύουν (flash note) που θα επιτρέψει τον ευχερή προγραμματισμό για την παράδοση των ποσοστήτων diesel από την πλευρά των διυλιστηρίων. Αυτά ειπώθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής (4/8) σύσκεψης για το θέμα, υπό την ΓΓ. Ενέργειας Αλ. Σδούκου, και με συμμετοχή στελεχών από ΡΑΕ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Το επόμενο βήμα είναι να συντονίσει η ΡΑΕ μια συνάντηση με τους ηλεκτροπαραγωγούς για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των ποσοτήτων που θα απαιτηθούν σε επίπεδο ημέρας, ώστε να γίνει ο προγραμματισμός των παραδόσεων για την τροφοδοσία με ντίζελ των ηλεκτροπαραγωγών.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των αρμοδίων, στην παρούσα φάση η πληρότητα των δεξαμενών σε ντίζελ για κάποιες από τις μονάδες αυτές είναι άνω του 50%. Αυτό μεταφράζεται με συνεχή λειτουργία 15 ημερών, σε περίπτωση βέβαια που γίνει το «μοιραίο».

Σημαντική παράμετρος της εν λόγω υπόθεσης είναι η υποχρέωση των ηλεκτροπαραγωγών να αυξήσουν τα αποθέματα ντίζελ  από 5 ημέρες σε 20 ημέρες ή μέχρι την μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα της υφιστάμενης δεξαμενής, αν αυτή είναι μικρότερη, σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως ακριβώς με τον λιγνίτη, έτσι και το ντίζελ επιστρέφει δυναμικά ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή το προσεχή χειμώνα και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Τα 500.000 κυβικά μέτρα αντιστοιχούν στο 20% του ντίζελ που καταναλώθηκε όλο το χρόνο πέρυσι πανελλαδικά (2,58 εκατ. μετρικοί τόνοι).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ, με βάση τα ισχύοντα στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενδεχόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ έγκειται στο γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες, λόγω κόστους, έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση αερίου και επέστρεψαν στο πετρέλαιο ή σχεδιάζουν να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης