Ενέργεια

Γερμανία: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκηςγια το φυσικό αέριο μπορεί να σταθεροποιήσει ή ακόμα και να μειώσει τις τιμές

Γερμανία: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκηςγια το φυσικό αέριο μπορεί να σταθεροποιήσει ή ακόμα και να μειώσει τις τιμές

Δηλώσεις του επικεφαλής του γερμανικού δικτύου

Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας χαιρέτισε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, σε σχόλια στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF

"Εάν όλες οι χώρες στην Ευρώπη εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, αυτό μπορεί να σταθεροποιήσει την τιμή, ίσως ακόμη και να τη μειώσει, και να συμβάλει στο να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αρκετός εφοδιασμός φυσικού αερίου για να το αντέξουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα", δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur Klaus Mueller. είπε.

Η συμφωνία ζητά από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου, να προσπαθήσουν να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου και να προετοιμαστούν για μια πιθανή πλήρη ρωσική διακοπή. Τους ζητά επίσης να μειώσουν οικειοθελώς τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα και θα μπορούσε να καταστήσει τις περικοπές δεσμευτικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, αν και με πολλές εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες και βιομηχανίες.

Κανονισμός

Τo Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε  χθες τον κανονισμό για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.
«Ο κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα για το Συμβούλιο να ενεργοποιήσει «ενωσιακό συναγερμό» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και σε αυτή την περίπτωση η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων για τον φετινό χειμώνα, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για πιθανές διακοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής. Ενώ όλα τα κράτη μέλη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις μειώσεις, το Συμβούλιο διευκρίνισε ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες εφαρμογής μερικής ή σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρους παρέκκλισης από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι ιδιαίτερες καταστάσεις των κρατών μελών και να διασφαλίσει ότι οι μειώσεις φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικές για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης