Ενέργεια

Ξαναρχίζουν οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba

Ξαναρχίζουν οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba
Μετά τη διευθέτηση του λογαριασμού διαμετακόμισης από την Ουγγαρία
Οι ροές ρωσικού πετρελαίου που σταμάτησαν σε μέρη της Ευρώπης θα πρέπει να ξαναρχίσουν αφού ο ουγγρικός όμιλος MOL κατέβαλε τα τέλη διαμετακόμισης που οφείλονται στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι και ένας υπουργός, παρέχοντας μια προσωρινή λύση στην τελευταία διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού σύμφωνα με το investing.com.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότιh Transneft σχεδίαζε να ξαναρχίσει την ροή πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba,στις 16:00 ώρα Μόσχας .

Την Τρίτη, η Transneft ανακοίνωσε ότι οι ροές των ρωσικών πετρελαιαγωγών είχαν ανασταλεί σε μέρη της κεντρικής Ευρώπης από τις 4 Αυγούστου επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή τελών διέλευσης από τη Μόσχα στην Ουκρανία.

Η αναστολή ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για ελλείψεις, ειδικά στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από τα ρωσικά καύσιμα.

Την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά την είδηση ​​ότι οι ροές του αγωγού Druzhba θα ξαναρχίσουν, καθώς και λόγω των προσδοκιών για ασθενέστερη ζήτηση.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, εξαρτώνται ιδιαίτερα από τη ρωσική ενέργεια και η Ουγγαρία έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.

Η MOL ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μεταβίβασε το τέλος διέλευσης για τη χρήση του ουκρανικού τμήματος του αγωγού, το οποίο είπε ότι παρέχει "μια γρήγορη λύση".
Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η διακοπή έγινε "λόγω τεχνικών ζητημάτων που αναδύθηκαν στο τραπεζικό μέτωπο".

Η σλοβακική θυγατρική της MOL Slovnaft πραγματοποίησε επίσης μια πληρωμή για να επιτρέψει την επανέναρξη των ροών προς τη Σλοβακία, ανέφερε η Slovnaft.

Προσωρινή λύση

Ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Ρίτσαρντ Σούλικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πληρωμή από τη Slovnaft ήταν μια λύση για τον Αύγουστο, αφού μια δυτική τράπεζα είχε αρνηθεί να διεκπεραιώσει την πληρωμή των τελών διαμετακόμισης που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία είπε ότι οι ροές πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba θα συνεχίσουν αργότερα την Τετάρτη, είπε ο Sulik.

Η αναστολή των ροών του αγωγού έπληξε χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες έχουν περιορισμένη δυνατότητα εισαγωγής εναλλακτικών προμηθειών δια θαλάσσης.

Το φιορίνι της Ουγγαρίας, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις της κεντρικής Ευρώπης, σταθεροποιήθηκε στο 397,3 έναντι του ευρώ στα 401,35 ανά ευρώ μετά την ανακοίνωση, ενώ οι μετοχές της MOL αυξήθηκαν έως και 3,4%.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν επίσης διακοπεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον περασμένο μήνα, οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, που συνήθως μεταφέρει το ένα τρίτο των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, λειτουργεί με δυναμικότητα 20% ως αποτέλεσμα, ελαττωματικού ή καθυστερημένου εξοπλισμού σύμφωνα με την Μόσχα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης