Ενέργεια

Ραντεβού Σκρέκα με τους Αιγύπτιους στις 22/8 για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ραντεβού Σκρέκα με τους Αιγύπτιους στις 22/8  για την ηλεκτρική διασύνδεση

«Ζεσταίνεται» το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου

Με αντιπροσωπεία υψηλών αξιωματούχων της Αιγύπτου θα συναντηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Όπως αναφέρουν στο worldenergynews.gr στελέχη του υπουργείου, το ραντεβού τοποθετείται μετά τις 22 του μηνός, με αντικείμενο της συνάντησης την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, δηλαδή το   πρότζεκτ Greece Egypt Interconnector που έχει σχεδιάσει η εταιρεία ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου.

Μάλιστα, οι μελέτες κόστους – οφέλους (οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τον μηχανισμό REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης) βρίσκονται ήδη στη φάση της ανάθεσης και αναμένεται από φθινόπωρο να ξεκινήσουν, ενώ η έναρξη της κατασκευής τοποθετείται στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.
Της συνάντησης του υπουργού με αντιπροσωπεία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, είχε προηγηθεί στα τέλη Ιουνίου, συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη και της επικεφαλής του   Egyptian Electricity Transmission Company (EETC) κ. Sabah Mohamed Mashaly.

Το πρότζεκτ έχει την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων, αλλά και της   Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα προωθεί και την πράσινη μετάβαση. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει και την   ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο ώστε η πράσινη ενέργεια να διοχετεύεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, μέσω της νέας διασύνδεσης.

Το έργο θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας. Η καθαρή ενέργεια που θα μεταφέρεται στη χώρα μας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του Ομίλου, Grid Telecom, έχουν υπογράψει συμφωνία με την Telecom Egypt, με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των δύο χωρών, μέσω της Κρήτης.

Το έργο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου προβλέπεται η ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 920 χλμ., χωρητικότητας 3.000 MW, αμφίδρομης ικανότητας. Το καλώδιο θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια που θα προέρχεται από μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο του μεγάλου εθνικού προγράμματος της Αιγύπτου.

Μάλιστα, μέρος της ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών θα καταναλώνεται από την ελληνική βιομηχανία, ένα ποσοστό θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή «πράσινου υδρογόνου» και το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρώπη.

Το καλώδιο θα συνδέει ηλεκτρικά απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική, σε δύο σημεία για αποφυγή της τοπικής υπερφόρτωσης δικτύου, δίχως ενδιάμεσους σταθμούς για τεχνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 3,57 δισ. ευρώ και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων ελληνικών και ξένων χρηματοδοτικών οργανισμών ενώ έχει εξασφαλιστεί letter of support από ελληνική τράπεζα για 1,5 δισ. ευρώ. Για την κατασκευή του θα χρειαστούν περίπου δυόμιση χρόνια από τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης