Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ.Γ ΟΠΕΚ: Αισιόδοξες oι προοπτικές για το 2023 - Ισχυρή παραμένει η ζήτηση

Γ.Γ ΟΠΕΚ: Αισιόδοξες oι προοπτικές για το 2023 - Ισχυρή παραμένει η ζήτηση

Η ανησυχία οδήγησε σε υποχώρηση τις τιμές

Η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου αντανακλά φόβους για οικονομική επιβράδυνση και συγκαλύπτει τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, δήλωσε στο Reuters ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, καθώς είχε μια σχετικά αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές για το 2023 καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.


Ο Haitham al-Ghais, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Αυγούστου, είπε ότι η ζήτηση πετρελαίου ήταν ισχυρή στη φυσική αγορά, η ανησυχία για την κινεζική οικονομική επιβράδυνση ήταν υπερβολική και η ζήτηση είναι πιθανό να βρει υποστήριξη από τη χρήση αεροπορικών καυσίμων καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent πλησίασε το ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ενέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι τιμές έκτοτε μειώθηκαν και έφτασαν σε χαμηλό έξι μηνών κάτω από τα 92 $ αυτήν την εβδομάδα.

«Υπάρχει πολύς φόβος», είπε ο al-Ghais σε διαδικτυακή συνέντευξη. «Υπάρχουν πολλές εικασίες και άγχος, και αυτό είναι που οδηγεί κυρίως στην πτώση των τιμών».

"Ενώ στη φυσική αγορά βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε πολύ ανοδικοί στη ζήτηση και πολύ αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους."

«Οι φόβοι για την Κίνα είναι πραγματικά δυσανάλογοι κατά την άποψή μου», είπε ο Al Ghais, ο οποίος εργάστηκε στην Κίνα για τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην καριέρα του. «Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ένας εκπληκτικός τόπος οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοι, γνωστοί ως OPEC+, απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μειώσεις ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου που έγιναν το 2020 στο απόγειο της πανδημίας και τον Σεπτέμβριο αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Al Ghais είπε ότι θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+, αν και είναι θετικός για τις προοπτικές για το επόμενο έτος.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό - θα μπορούσαμε να μειώσουμε την παραγωγή εάν χρειαστεί, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε παραγωγή εάν χρειαστεί».

"Όλα εξαρτώνται από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, όπως είπα. Βλέπουμε μια επιβράδυνση το 2023 στην αύξηση της ζήτησης, αλλά δεν θα πρέπει να είναι χειρότερη από αυτή που είχαμε ιστορικά."

«Ναι, είμαι σχετικά αισιόδοξος», πρόσθεσε για τις προοπτικές για το 2023. «Νομίζω ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τις οικονομικές πιέσεις του πληθωρισμού με πολύ καλό τρόπο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης